Kohtunik Aare Kaldma.Foto: Elmo Riig, Sakala
Krimi
2. märts 2011, 20:45

"Pealtnägija": kas kurikuulus Valgamaa kohtunik korraldas protsessi asemel näidendi? (20)

ETV saate "Pealtnägija" andmetel oli 17 aastat Valgamaal kohtunikuametit pidanud Aare Kaldma enne jaanuaris ametist lahkumist kaitsepolitsei uurimise all, kuid pääses tõendite puudumisel süüdistuseta.

Saate teatel uuris kaitsepolitsei, kas eelmisel aastal kaks korda Riigikohtult distsiplinaarkaristuse saanud Kaldma korraldas kokkuleppel kohaliku advokaadi Kalju Kutsariga ebaseadusliku kohtulahendi. Nimelt kahtlustas kaitsepolitsei kriminaalmenetluse raames, et mehed lavastasid 2009. aasta jaanuaris ühes tsiviilasjas istungi - kuigi protokollide järgi viibis kaitsja istungil, võis Kutsar tegelikult oma seisukohad esitada hiljem tagantjärele. Kaitsepolitsei käsutuses oli ka üks kahtlusele alust andnud telefonikõne salvestus meeste omavahelisest vestlusest.

Menetlus lõppes, kui prokuratuur ei saanud kohtult luba advokaadi büroo läbiotsimiseks. "Piisavalt tõendeid ei hangitud, et esitada süüdistus," ütles riigi peaprokurör Norman Aas saatele.

Asjaosalised ise eitasid igasugust sobingut.

"Pealtnägija" andmetel ootas Kaldmat vallandamine, kuni ta jaanuaris ise tervislikel põhjustel ametist lahkus. "Tervis hakkas alt vedama. Ise tundsin, et ei suuda olla sellisel tasemel, mis ma peaks olema," põhjendas ta ametist lahkumist saates.

2010. aastal oli Kaldma kaks korda saanud Riigikohtult distsiplinaarkaristuse - esmalt ebaseadusliku kalapüügi, seejärel advokatuuri töötaja ebasündsalt sõimamise eest, kui viimane ei määranud õigusabi andjaks Kaldma soovitud advokaati.

"Sina, kas sul on seal patsi ja kahe silma vahel mingi organ olemas ka, millega sa oskad mõelda!" teatas kohtunik ametnikule.