LESKNAISED: Kongo külas elab umbes 50 lesknaist. Et lesknaistel ei tohi olla mingisugust vara, jäävad nende põllud tihti kündmata, sest sugulased saavad neid abistada alles viimasena. Just neid naisi Janne Terve aidata püüabki. Foto: Irita Raismaa
Inimesed
2. märts 2011, 06:49

NAISTEPÄEVAKINK: Eesti neiu tahab Aafrika küla lesknaistele härga osta (99)

"Kongo küla naistele ei ole kunagi varem härga kingitud. Loodan üheskoos heade inimestega selle raha kokku saada ja aidata nii leskede eluolu püsivalt parandada," räägib Janne Terve, kes on algatanud heategevusprojekti, mille raames kogutakse raha ühes Põhja-Ghana külas elavatele lesknaistele härja ostmiseks.

"Lesknaiste toimetulek Sahara kõrbe piirialadel sõltub ju põlluharimisest, kuid neil ei ole üldjuhul õigust omada vara (sealhulgas ka põlluharimisriistu ja härgasid). Mehe surma korral peab naine loovutama kogu oma vara mehe sugulastele. Ilma mehe toeta sõltuvadki naised sugulastest, kellel jääb aga naiste põldude harimiseks aega viimasena ning tavaliselt on siis juba põlluharimiseks hilja," räägib neiu, kes nii suure heategevusprojektiga esimest korda silmitsi seisab, kuigi annetustelefonidele on helistanud temagi.

"Ühel veebruarikuu päeval otsisin internetist infot õiglase kaubanduse vahendusel müüdavate kosmeetikatoodete kohta ja sattusin MTÜ Mondo kodulehele (MTÜ Mondo korraldab ja pakub humanitaarabi – K. T.). Lugesin selle algusest lõpuni läbi ning mõtlesin, kuidas mina saaksin aidata. Võtsin ühendust MTÜ Mondo konsultandiga ja küsisin luba heategevusliku Facebooki kommuuni loomiseks. Pakkusin välja idee, et võiks hakata raha koguma härja ostmiseks," räägib 21aastane Janne. Rahakogumist alustas ta sõbrapäeval ning punkti paneb sellele naistepäeval.

Kõnealune Kongo küla asub Põhja-Ghanas Burkina Faso piiri lähedal Upper-Easti regioonis. Sahara kõrb pole kaugel ning kliimamuutuste mõjud – kõrbestumine ja ajutised üleujutused – on selgelt tunda.

Härja raha juba koos

Miks aga valis Janne sealsetele lesknaistele kingituseks just härja? "Vaatasin, et härg on kõige kallim kink, seega on vähetõenäoline, et selle kingiks mõni üksikisik. Mõtlesin, et ainus lahendus on see, kui kõik inimesed, kellele see vähegi korda läheb, annetaksid kas või ühe euro," mõtiskleb Janne.

Praeguseks on härja ostuks vajalik raha – 200 eurot – tegelikult juba kokku saadud. Enamik inimesi on annetanud veidi rohkemgi kui ühe euro, aga ühel päeval jõudis Janneni info, et tehtud on lausa 100eurone annetus.

"Mul jäi suu ammuli, kui seda nägin! Ja siis mõtlesin, et kuna oli plaan koguda raha naistepäevani, võiks seda jätkata, et saaks neile kinkida ka adra. Härg ja ader on täiuslik komplekt põldude kündmiseks!" on Janne õnnelik.