Sisemine saatan: Natalie Portman kehastab Darren Aronofsky filmis «Must luik» baleriini, kes «Luikede järve» naispeaosa saades peab tõrjuma pahatahtlikke konkurente ning valla päästma iseendas peituva saatana. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
25. veebruar 2011, 06:59

Natalie Portman: varvaskingad on kui keskaegsed piinariistad!

Lõputu enesepiitsutamine balletitreeninguil, halastamatu dieet ja piinavad jalavalud – seda kõike nõudis näitlejatar Natalie Portmanilt baleriini roll filmis "Must luik".

Et Darren Aronofsky psühholoogilises põnevikus sisevastuoludest rebestatud kutselist baleriini kehastada, treenis Natalie Portman (29) aasta aega New York City Ballet’ trupi endise tantsija Mary Helen Bowersi käe all. Kuus esimest kuud tegi näitlejatar trenni kaks tundi päevas. See tugevdas lihaseid ja kindlustas hilisemate vigastuste eest. Seejärel algas tõeline töö: viietunnised treeningud kuus korda nädalas.

"Kaks kuud enne võtete algust lisasime koreograafia, nii et treenisime umbes kaheksa tundi päevas," kirjeldab Portman Sheknows.comi intervjuus musta ja valge luige rolliks valmistumist. Režiim oli range: "Ei mingit napsi, ei mingit sõpradega väljaskäimist. Sööd vähe ja sunnid keha pidevalt äärmuslikku valu kannatama, nii et mõistad, kuidas balletitantsijad end piitsutavad."

Tegi viimse kui asja ise

Bowers on loonud treeningumeetodi Ballet Beautiful, mis ühendab matiharjutused kardiotrenni ja balletiga. Näitlejatarile koostas ta spetsiaalse programmi. Ühest küljest oli Bowersi eesmärk voolida Natalie keha baleriini omaga sarnaseks: et lihased oleksid pikad ja saledad ning rüht majesteetlik. "Teisalt tahtsime hoolt kanda, et ta suudaks liikuda ja tantsida nagu kutseline baleriin. Seetõttu oli paljudel harjutustel kaks eesmärki. Töötasime Natalie reite sisekülje kallal, et muuta tema jala kuju, ent see aitas tal ka viiendat positsiooni tugevamini hoida. Või siis võtsime sihikule kõhulihased, et neid esile tuua, kuid ka selleks, et tasakaalukeset üles ehitada."

Natalie oli plikapõlves umbes 12. eluaastani balletitrennis käinud, kuid varvastantsu ta varem teinud ei olnud. Varvaskingi võrdleb ta keskaegsete piinariistadega. "Natalie esimene varvastele saamine oli suur edusamm – algul oli see talle väga võõras," seletab Bowers. Ta kiidab oma õpilase pühendumust. "Pressisime mõne tunni treeninguid vahele isegi siis, kui võtted algasid. Natalie oli 12–14 tundi võtteplatsil, aga hommikul ja õhtul treenisime."

Kõige raskemates keerutamiskaadrites tantsib Natalie asemel dublant, kuid 90% tantsib näitlejatar. "Isegi spagaadid, pea alaspidi!" kiidab tantsuõpetaja oma hoolealuse võimekust.

Et armutult korduvad liigutused liigeseid ei kurnaks, utsitas treener Natalie’d iga päev kilomeetri või kaks krooli ja konna ujuma. See tõstis näitlejatari vastupidavust ning voolis lihaseid veelgi pikemaks. "Lasin tal teha eriti pikki balletitüüpi tõmbeid, et ta sirutaks käed võimalikult kaugele ette."

Preemia: peigmees ja beebi

Miljoni dollari küsimus: miks baleriinid nii saledad on? "Ballett võtab käsile väiksemad lihased, mida tavaliselt ei kasutata," seletab Bowers. "Reie nelipealihase voolimise asemel voolib ballett jalga seest ja tagant." Esimene positsioon sunnib kõhtu sisse tõmbama ja õlgu sirgu ajama, see omakorda treenib selga ja ülakeha ning ka reied ja tuharalihased on pingule tõmmatud. "Kõik on pingul – ja esimene positsioon on ju üksnes puhkeasend," naerab treener.

Niigi õbluke Natalie võttis aastase treeninguga kümmekond kilo alla. Pärast kurnavaid filmivõtteid sööstis ta kulinaarsete naudingute kallale. "Mu esimene söömaaeg olid makaronid – nii hommikusöögiks, lõunaks kui õhtuks. Sõin neid kogu aeg."

"Must luik" ei toonud Natalie’le mitte üksnes ohtralt kiitust ja kõrgeid auhindu – ta võitis Kuldgloobuse ning läheb pühapäevasele Oscarite jagamisele parima naispeaosatäitja auhinna favoriidina –, vaid pööras tema elu pea peale. Võtteil armus ta filmi koreograafi Benjamin Millepied’sse, New York City Ballet’ esitantsijasse, kes kehastab "Mustas luiges" Natalie tantsupartnerit. Detsembris teatasid noored, et on kihlatud – ning Natalie ootab last. Saatuse iroonia: filmis küsiti Benjaminilt, kas ta Natalie tegelaskujuga magaks. Vastus oli kategooriline ei. "Benjamin on suurepärane näitleja – tegelikult meeldib talle väga minuga magada," kinnitas Portman parima naisnäitleja Kuldgloobust vastu võttes.