Inimesed
12. veebruar 2011, 09:23

Nelja bändi ristiisa on Hardi Volmer (2)

Praegu "Pehmete ja karvastega" askeldav Hardi Volmer oli nooruses kõva mässumees. Tema muusikategeminegi käis võimumeestele kõvasti pinda.

Esimene ansambel sai 1979. aastal nimeks Päratrust. "Kust see pärit oli, päris täpselt ei mäletagi," kratsib Volmer kukalt. Aga osa seltskonnast lõpetas peagi instituudi ja hakkas elama oma elu, kuhu punkbänd Päratrust kohe kuidagi ei kuulunud. "Nagu maa alt ilmus samas välja klassiga kidramees Roald Jürlau, kes oli just Joel Steinfeldti juurest kinga saanud," meenutab Volmer. "Kohe tema järel sama klassiga trummimees Andrus Kerstenbeck, ja juba 1981 võttis kogu elu nagu uue hingamise. Bänd sai nimeks Turist. See sürrealistlik nimi on pärit ühest isevärki poest otse kunstiinstituudi taga (praegu asub seal ööklubi Parlament). Bändi uus nimi võimaldas kasutada ka uutmoodi esinemisvormi: seljakotid, päikeseprillid, kohvrid, taskuraadiod ja fotoaparaadid kõhul muutusid enam kui asjakohasteks."

Turistiga jõuti isegi Vilniusse üleliidulisele koolibändide festivalile. "Oleks sealne komsomolikomitee hinges teadnud aimata, mis needuse ta meie kutsumisega endale kaela võtab!" ohkab Volmer. "Leedu pealinnas suutsime enda ja kogu kaasas olnud fänniklubi väljanägemise ning väljakutsuva käitumisega korraldada korraliku skandaali, mis päädis trummimehe lausropendamisega laval. Igal juhul lõppes kaks tegutsemisaastat Turistile täieliku esinemiskeeluga. See osutus küll tinglikuks, sest saime siiski kaasa teha Hermaküla etenduses "Windsori lõbusad naised", mida suvel Pirita kloostris näidati," nendib Volmer.

1984, kui esinemiskeeld täielikult jõustus, ei olnud Turist enam ERKI, vaid hoopis nahakombinaadi Linda bänd. "Mis tähendas, et asutusesiseselt võisime ikkagi esineda. Ja järelikult osa võtta ka vabrikubändide tarifikatsiooni ülevaatustel, mis pani paika, kui palju me oma mängu eest tohime raha küsida. Küll aga astus ülevaatusel meie juurde vastav seltsimees kultuuriministeeriumist, kelle teatel me siiski avalikult esineda ei tohi – võime seda teha vaid juhul, kui bändi nime kogunisti ära muudame. Kirjutasime järgmiseks päevaks paberilipakale 12 nime. Ministeeriumi pädevad isikud panid näpu otsejoones Singer Vingeri peale: see oli ainus nimi, mis ei tähendanud absoluutselt mitte midagi ja tundus täiesti ohutu," meenutab Volmer.

Hardi Volmeri elus on eksisteerinud ka bänd nimega Aken. "See oli Päratrusti ja Turisti vahel olnud kevadel. Akna nime all olime laval isegi Tartu levipäevadel. Aga mis selleks sundis, ei tule ilmselt kellelegi meelde."