Inimesed
8. veebruar 2011, 06:58

Laubre: Vene piiri-valve ei tahtnud Moore’i riiki lasta

Kontserdikorraldaja Lauri Laubre meenutab, kuidas 2000. aastal linnahallis esinenud Gary Moore’i Eesti-Vene piiril kinni hoiti. «Peale Eestit läks ta esinema Venemaale ja pidime talle organiseerima kaks heal tasemel sõiduautot koos saatjatega. Tallinnast Park hotelli eest startisid nad Peterburi, aga juba mõne tunni pärast tuli äärmiselt emotsionaalne kõne piiri pealt. Neid lihtsalt hoiti Vene piiripoolel kinni ega lastud üle.»

Laubrele helistanud Gary Moore’i saatja uuris, kas too saaks midagi teha, sest neist ei osanud keegi vene keelt ja kuklasse sätitud mütsiga piirivalvur ei saanud mitte midagi aru. «Piiri peal öeldi Moore’ile, et jälle mingid muusikud üritavad kuskile trügida,» kirjeldab Laubre. Vene piirivalvurid polnud kuulsast kitarristist midagi kuulnudki.

«Suutsin kiirelt organiseerida vist Eesti kultuuriministeeriumist – ei mäletagi enam nii täpselt –, et keegi ametnik aitaks meil teha kiire palvekirja või telegrammi piirivalvuritele, et muusikut aidata. Kuidagi see asi siiski lahenes,» meenutab Laubre.

Inimesena mäletab Laubre, kes on ka ise üle kümne aasta kitarristi fänn olnud, Gary Moore’i kui suhteliselt eraklikku ja kinnist inimtüüpi. «Ta ei olnud väga tugev suhtleja. Hoidis üsna palju omaette, nii et lahtist ja avameelset suhtlemist ei tekkinud. Aga ta oli äärmiselt viisakas, austas seda, mida meie tema jaoks tegime ja oli väga tänulik selle eest, mida talle korraldasime,» ütleb ta.