Inimesed
7. veebruar 2011, 06:59

Maria Schneider valas kuulsas seksistseenis tõelisi pisaraid (5)

Suri filmi «Viimane tango Pariisis» täht

«Tundsin end alandatuna ja ausalt öeldes ka mõnevõrra vägistatuna – nii Marlon Brando kui ka Bernardo Bertolucci poolt,» on pihtinud skandaalses filmis «Viimane tango Pariisis» osalenud prantsuse näitlejanna Maria Schneider, kes pärast pikka haigust 3. veebruaril 58aastasena suri. Mõlemad mehed esitati Oscari kandidaadiks ning said filmiga rikkaks, Maria teenis sellega enda sõnul vaid võileivaraha.

Kui Bernardo Bertolucci Maria Schneideri räigete seksistseenidega filmi kutsus, oli too alles 19aastane. 15aastasena kodust ära jooksnud algaja näitlejatar kehastas noort pariisitari, kellel tekib keskealise ameeriklasega (Marlon Brando) anonüümne seksuaalsuhe.

Mitmes riigis oli «Viimane tango Pariisis» šokeerivate intiimstseenide pärast keelatud, kirjutab BBC News. Linateosest tõusis tohutu kõmu, mis sundis näitlejatari vanduma, et ei riietu enam iial kaamerate ees lahti. Ometi võis teda kolm aastat hiljem vilksamisi paljalt näha Antonioni filmis «Elukutse: reporter», mille meespeaosas oli Jack Nicholson.

Elu narkopõrgus ja enesetapukatse

2007. aasta intervjuus ütles Schneider oma kuulsaima filmi lavastajast Bertoluccist rääkides: «Ta oli paks ja higine ja manipuleeris ohtralt nii Marloni kui ka minu endaga ning tegi teatud asju, et minu käest reaktsiooni saada.»

Kuigi Brando olevat verinoore näitlejatari suhtes ilmutanud isalikku hoolt, oli just Ameerika filmikuulsus olnud see, kes võipakiga seotud rämeda anaalseksistseeni peale tuli. «Oleksin pidanud oma agendile helistama või laskma juristil võtetele tulla, sest inimest ei tohi sundida tegema midagi sellist, mida stsenaariumis pole.» Maria pisarad selles stseenis olid tõelised.

Seksisümboli staatus lõi Maria psüühika rivist välja. «Läksin hulluks. Sattusin uimastite küüsi – kõigepealt kanep, siis kokaiin, LSD, heroiin.» Taltsutamatu elu võimaldas reaalsusest põgenemist. 1974. aastal end biseksuaalseks kuulutanud Schneider sai mitu üledoosi ja püüdis endale otsa peale teha.

Kuid 1980ndate algul õnnestus tal inimese abil, keda nimetab oma kaitseingliks, elu uuesti rööpasse seda. Päästja sugu näitlejanna ei avalda, kuid et tal peret pole, usutakse, et ta jäi truuks naistele. Maria jätkas mängimist peamiselt väikese eelarvega Euroopa filmides. Viimati võis teda suurel ekraanil näha 2008. aasta Prantsuse filmis «Klient».