Inimesed
3. veebruar 2011, 07:04
Vaata galeriid!

Eesti kauneimad raamatud 2010

Eile kuulutati Eesti Rahvusraamatukogus välja Eesti 2010. aasta 25 kauneimat raamatut ja 5 kauneimat lasteraamatut.

Auhindamisele esitasid 60 kirjastajat 2010. aasta toodangust 142 raamatut. Võistlusel hinnati nende kujunduse terviklikkust, kaanekujundust, disaini ja küljendust, head loetavat ja maitsekat tüpograafiat ning kvaliteetset teostust.

Žürii esimehe Tiit Hennoste sõnul oli esindatud palju head traditsioonilist kujundusklassikat, kuid vähe radikaalseid, eksperimenteerivaid ja fantaasialennuga üllatavaid lahendusi. "Rõõmustasid teadusraamatud, milles keerukad tekstitüüpide eristamist nõudvad tüpograafilised probleemid on lahendatud nii, et kaotsi pole läinud teaduse lugejale oluline lihtsus ja selgus," selgitas Hennoste.

Võistlust korraldavad Eesti Kujundusgraafikute Liit, Eesti Kirjastuste Liit ja Eesti Rahvusraamatukogu. Kauneimaid raamatuid saab 3.–26. veebruarini näha Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis.

25 kauneimat raamatut valiti esimest korda Eesti Riikliku Kirjastuse 1956. ja 1957. aasta toodangust. Lasteraamatuid valitakse 1998. aastast.

Kaspar Jancis, "Seiklus salamandril ehk Morten Viksi uskumatud juhtumised lollide laevas".

Kujundaja Einike Soosaar, illustreerija Kaspar Jancis.

Žürii kommentaar: piltide autori ja kujundaja fantaasia ja julgus koos illustratsioonide erakordselt ilusa, värskelt mõjuva värvigamma ja sobiva paberiga annavad mõjuva terviku, millele lisab põnevust CD kasutamine kaanekujunduselemendina.