JAKOB JA LIPUKAPTEN: Madrus Jakob Tõnu Oja kehastuses pajatab parajasti ülejäänud laevameeskonnale oma kunagistest seiklustest merel. Teda kuulab lätlasest lipukapten, keda mängib Taavi Teplenkov. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
1. veebruar 2011, 06:54

Tõnu Oja: "Sain õpetust, et ei tohi kirvega saali poole lüüa." (9)

Teatris on kirjutamata reegel, et kui püstol on seinal, teeb ta tüki lõpus pauku. Priit Pedajase pühapäeva õhtul esietendunud lavastuses "Umb ehk Hirmus veretöö Läänemerel" on laval kirves. Ikka selleks, et piltlikult öeldes samuti pauku teha.

Kuigi tapatöö kirvega oleks äärepealt katki jäänud, sest madrus Jakobit kehastav Tõnu Ojal, kes vestab laval parasjagu lugu laeval kunagi ringi jooksnud rotist, läks puunotist roti meisterdamisel kirvevars katki.

"Sain õpetust, et ei tohi kirvega saali poole lüüa. Et tuleb ikka akside vahele lüüa. Sest kui kirves peaks ära lendama, lendab ta aksi," sai Tõnu Oja esietendusel kogemuse võrra rikkamaks. Õnneks murdus vars, kui ta kirve pakku lõi.

"Mõtlesin, et millega Umb (Jaan Umb, keda mängib Lauri Lagle – J. K.) tapab, et kas Umb hakkab saega tapma. Sestap ma suundusingi kirvejahile," lisab laeva kaptenit Aleksandrit mängiv Jaan Rekkor, kes esimesena lava taha uut kirvest otsima tormas.

"Sain aru, et ma oleks ka selle kirvega hakkama saanud, aga Rekkor läks vist rohkem närvi ja tormas taha kirvest otsima. Eks ta arvas, et ma ei saa katkise kirvega oma rotti voolitud, ning lõppude lõpuks on ju Umbil lõpus seda kirvest vaja," selgitab Oja esietendusel ootamatult tekkinud poolkoomilist situatsiooni. Tegelikult otsiti proovide ajal Ojale moodsam ja teravam kirves, millega tal oleks parem oma rotti puust välja tahuda. "Aga ma mõtlesin, et see pole nagu päris õige, et ikka vana kirves on parem. Lihtsalt vanaga ei ole nii hea lüüa. Aga ma sain sellega tehtud küll. Ning seetõttu jäi uuem kirves tööriistakasti," märgib Oja.

"Loomulikult ei osanud ma ette näha, et nüüd esietendusel kirvevars katki läheb. Eks ta vana pehkinud kirves oli, sellepärast läks. Mehed panid ta enne proove veeämbrisse, et kirves seisaks korralikult peal ega tuleks otsast ära. Aga ju siis vars sai liiga palju vett, et mädanes läbi."

Rekkor seletab, et kuna tal selles stseenis niikuinii midagi olulist öelda pole, siis sellepärast ta esimesena finaalis vajalikku tapariista otsima jooksiski. "Teadsin, et mul on paar minutit aega, kusjuures ma polnud üldse kindel, kas ma maja pealt teist kirvest leian. Inspitsient aga ütles, et üks väike kirves on veel laval tööriistakastis."