TOETAV ABIKAASA: Abikaasa Elizabeth (Helena Bonham Carter) oli kuningas George VI-le vankumatuks toeks. Foto: Outnow.ch
Inimesed
26. jaanuar 2011, 07:02

«Kuninga kõne»: kas meisterlik kogelemine toob Oscari? (11)

Kogelevat kuningat kehastava Colin Firthi parim õpetaja oli kõneterapeudist noorem õde

Briti näitleja Colin Firth on suure tõenäosusega see mees, kellele 27. veebruaril pistetakse pihku parima meespeaosatäitja Oscar. Ta kehastab filmis «Kuninga kõne» meisterliku sisseelamisega kuninganna Elizabeth II isa, kel ootamatult troonile pääsedes tuli häbiväärsest kogelemisest jagu saada.

Kui praeguse Briti monarhi Elizabeth II isa, toonane Yorki hertsog Albert 31. oktoobril 1925 Briti impeeriumi näitust sulgedes kõnepulti astus, oli see piinav katsumus nii talle kui ka publikule. Mikrofon võimendas kogeleva hertsogi iga ökitust ja hingeldust, mis kajasid mõnitavalt vastu üle kogu Wembley.

Tulevane kuningas röökis ja ropendas

Kuningas George V teise pojana ei tulnud Bertiel õnneks ülemäära palju avalikult esineda. Ta jäi oma vanema venna, troonipärija Edwardi varju. Ent too jõudis pärast isa surma riiki valitseda vähem kui aasta. Edward VII loobus troonist, et abielluda oma armastatud naisega, kaks korda lahutatud ameeriklanna Wallis Simpsoniga. Hertsog Albertist sai vastu tahtmist kuningas George VI. «Kui rääkisin emale, mis juhtunud oli, varisesin kokku ja nuuksusin nagu laps,» kirjutas ta päev enne venna troonist loobumist päevikusse.

Seni peamiselt telefilme ja -sarju lavastanud Tom Hooperi «Kuninga kõne» jälgib Yorki hertsogi meeleheitlikke pingutusi halvavast kõnedefektist jagusaamiseks. Arvukate spetsialistide jutul käinuna, kuid endiselt kogelevana sattus ta armastava abikaasa Elizabethi (filmis Helena Bonham Carter) pealekäimisel viimaks Austraalia päritolu kõneterapeudi Lionel Logue’i (filmis Geoffrey Rush) juurde.

Ebatraditsiooniliste ravivõtete poolest tuntud Logue diagnoosis Bertiel kõri ja vahelihase kehva koordinatsiooni ning määras igapäevased tunniajased harjutused, ent püüdis jõuda ka patsiendi kõnehäire psühholoogiliste põhjusteni. Nende koostöö jätkus nii 1930. kui ka 1940. aastatel.

Tänu usalduslikule suhtele suutis Albert kõnekrambist jagu saada. Sõpruse ja tänulikkuse märgiks kuulutas vastne kuningas George VI 1937. aastal oma kõneterapeudi Kuningliku Victoria Ordu liikmeks ning 1944 ordu komandöriks. Ajal, kui monarhil oli ränkraske roll sõtta haaratud Ühendkuningriigi alamatesse võitlusvaimu ja lootust sisendada, abistas Logue teda raadiokõnede ettevalmistamisel. Nad jäid lähedasteks sõpradeks kuni kuninga surmani 1952. aastal.

50aastast Firthi õpetas rolliks valmistumisel kogelema tema noorem õde Kate, kes õppis küll venna eeskujul ülikoolis näitlemist, ent keskendus seejärel hääleuuringutele ja -teraapiale. «Pöördusin parima kõneterapeudi poole, keda teadsin – ja see juhtus olema mu õde,» ütles näitleja Daily Mailile.

Firth kinnitab, et paljud kentsakad hääleharjutused, mida Logue filmis hertsogilt ja hilisemalt kuningalt nõuab, olid tema õe soovitatud. Põrandal aelemine, ropendamine, röökimine, laulmine – Logue kasutab filmis riigipea treenimiseks õige tavatuid vahendeid. «Küsisin: «Mida oleks üks ebakonventsionaalne tüüp 1937. aastal selle mehega teinud?» seletas Firth, kelle sõnul on õdegi pealtnäha lootusetud patsiendid kuldsuudeks muutnud.

Tulekul ka parima filmi Oscar?

Näitleja sai teada, et kogeleja põhiline eesmärk on kuidagiviisi lause lõppu jõuda. «Sinu unistus on rääkida, jutu sisu jääb tihti teisejärguliseks. Nii tellidki restoranis loomaliha asemel kala, sest sa lihtsalt ei saa l-tähte suust.»

Vapustava rolli teinud Firth võitis hiljuti Kuldgloobuse ning talle ennustatakse Oscarit, millest ta mullu napilt ilma jäi. Moekunstnik Tom Fordi debüütfilm «Üksik mees», kus Firth kehastas homoseksuaalset õppejõudu, andis 1990. aastatel BBC seriaaliga «Uhkus ja eelarvamus» naisteiidoli seisusesse tõusnud näitleja karjäärile uue hoo. Pole võimatu, et «Kuninga kõne» võib võita koguni parima filmi Oscari.

Kui seni on favoriidiks peetud David Fincheri «Sotsiaalvõrgustikku», siis «Kuninga kõne» triumf hiljutisel Ameerika Produtsentide Gildi (PGA) auhinnagalal tõstab tema šansse kõvasti. Kõik kolm hiljutist PGA parima filmi auhinna laureaati – «Ei ole maad vanadele meestele», «Rentslimiljonär» ja «Piinakamber» – said hiljem Oscari. Viimase kümne aasta PGA laureaatidest on parima filmi Kuldmehikese saanud seitse, nii et šansid on «Kuninga kõne» poolt.

«Kuninga kõne» kandideerib 12 Oscarile

«Kuninga kõne» astub Oscarite jagamisel võistlustulle favoriidina: Ameerika Filmiakadeemia esitas Briti draama kuldmehikese kandidaadiks lausa 12 kategoorias.

Eile lugesid mullune parima naiskõrvalosatäitja Oscari laureaat Mo’Nique ja Ameerika Filmiakadeemia president ette kuldmehikese nominendid. Vendade Coenide kättemaksuvestern «Tõeline visadus» esitati Oscari kandidaadiks 10 alajaotuses, edukas oli ka David Fincheri «Sotsiaalvõrgustik». Filmiasjatundjate hinnangul tulebki 27. veebruaril parima filmi kategoorias rebimine stiilse ja traditsioonilise «Kuninga kõne» ning aktuaalse teema ja noorusliku filmikeelega «Sotsiaalvõrgustiku» vahel.