Inimesed
25. jaanuar 2011, 06:54

Nutvat last ei tohi lohutada? (2)

Vaikse sünni doktriini lõi saientoloogiakiriku asutaja, ulmekirjanik L. Ron Hubbard. "Ta avastas, et valu- ja teadvusetushetkedel öeldud sõnad võivad inimesele hilisemas elus kahjulikku mõju avaldada," kirjutatakse liikumise veebiküljel.

Esimest korda pandi vaikne sünd USA ajakirjanduses suure kella külge, kui lapseootele jäi saientoloogina tuntud Tom Cruise’i nooruke abikaasa Katie Holmes. Kirjutati, et John Travolta soovitas Katiel sünnituse ajal valusid kannatada vaikselt. Siis väideti, et saientoloogidest emadel on keelatud maimukesega tema esimesel elunädalal üldse rääkida. Hubbard olevat väitnud, et nõnda ei seosta beebi traumeerivat ilmaletulekut oma ema isikuga. Ent kiriku esindaja nimetas seda täielikuks väljamõeldiseks.

Tookord kirjutas Daily Mirror, et Hubbardi asutatud usulahk keelab ka nutva lapse lohutamist. Kui väikseke peaks kõndima õppimisel komistama, kukkuma ja pea vastu põrandat ära lööma, ei tohi vanemad teda sülle võtta ega haiget saanud koha peale puhuda. Nad peavad lapse pea hoopis põranda vastu tagasi panema, et valu sellesse tagasi voogaks.