Inimesed
6. jaanuar 2011, 22:50

Muuseumide aastaauhindade laureaadid on selgunud

Kultuuriministeeriumi juures tegutseva muuseuminõukogu algatusel välja kuulutatud muuseumide aastaauhindade konkursi laureaadid on selgunud.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul esitati kõigi kategooriate peale kokku üle 80 kandidaadi, mis näitab, et konkurss võeti muuseumide poolt omaks ja et seda on vaja. "Soovin, et see sündmus muutuks traditsiooniks ning iga aasta alguses saaksime pärjata tublimatest tublimaid muuseumiinimesi, et avaldada neile tänu tehtud töö ja nähtud vaeva eest," märkis minister.

Aasta koguhoidja 2010 on Merilis Roosalu Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossist, kes pälvis preemia veebikataloogi "Soolapaberfotod Eesti Ajaloomuuseumi fotokogus" koostamise eest.

Aasta konservaator 2010 on Jolana Laidma, kes sai preemia Eesti Ajaloomuuseumi eksponaadi – Egiptuse kassimuumia sarkofaagi – konserveerimistöö eest Ennistuskojas "Kanut".

Aasta muinsuskaitsja muuseumist 2010 on Tarmo Saaret Eesti Kunstimuuseumi Niguliste muuseumist, kes pälvis preemia tähelepanuväärse panuse eest muuseumide ja muinsuskaitse lähendamisel.

Aasta muuseumihariduse edendaja 2010 on Jelena Tšekulajeva Eesti Kunstimuuseumi Kumu kunstimuuseumist, kes pälvis auhinna 4K meetodil juhitud kaasaegse kunsti haridusprogrammi eest.

Parima näituseprojekti – Aasta muuseumirott 2010 – auhinna pälvis Tallinna Tehnikaülikooli Muuseumi näitus "Vulkaan – looja ja hävitaja".

Parima uue või renoveeritud muuseumi või uuendatud püsiekspositsiooni auhinna – Muuseumirott 2010 – sai Eesti Põllumajandusmuuseum püsinäituse "Põllumajanduse ja maaelu areng Eestis läbi sajandite" eest.

Aasta teadusauhind 2010 trükise kategoorias läks kollektiivile: Aleksandra Murre, Kadi Polli, Mart Kalm, Jüri Kuuskemaa, Eesti Kunstimuuseumi publikatsiooni "Kadriorg. Lossi lugu" eest.

Aasta teadusauhind 2010 ürituste kategoorias läks Marge Rennitile Tartu Linnamuuseumist, 28. linnaajaloo päeva "Rahvused Tartus läbi ajaloo" korraldamise eest.

Aasta tootearendaja 2010 auhinna sai Eesti Maanteemuuseum ja kollektiivi juht Mairo Rääsk projekti "Teeaeg" eest.

Aasta turundaja 2010 tiitli pälvis Eesti Nuku- ja Noorsooteatri Nuku muuseum ja kollektiivi juht Meelis Pai.

Muuseumirottide auhinna võitnud muuseumid saavad võimaluse lähetada võitnud näituse kuraator või muuseumi esindaja Euroopa Muuseumi Foorumi poolt auhinnatud parimasse muuseumisse Euroopas. Teiste auhindade võitjad saavad võimaluse osaleda rahvusvahelisel konverentsil The Best in Heritage, mis toimub iga aasta septembrikuus Dubrovnikus, Horvaatias. Põhjendatud taotluse korral on võimalik auhinnareis summas 1300 eurot asendada mõnel muul erialasel sündmusel osalemisega. Auhinnafondi toetab Eesti Kultuurkapital.

Põhjalik ülevaade muuseumide aastaauhindadest SIIN!