PIDU LÕPPES PAUGUGA: Kui eelviimasena esinenud Unistuste Bänd lavalt alla hakkas tulema, oleks komistanud trummar Kristo Rajasaare äärepealt bassimees Viljar Normanile äärepealt sülle kukkunud. Tagaplaanil jälgib toimuvat bändi helimees Või oli see vaid trikk tähelepanu võitmiseks? Foto: Tairo Lutter
Inimesed
6. jaanuar 2011, 07:00
KOMMENTEERI: miks on Koit Toome praegu Eesti menukaim artist?
Galeriid: aastahiti gala! Kes käisid aastahitil?

Üliõnnelik aastahiti mees Koit Toome: "Uskumatu! Täiesti uskumatu!" (38)

Mullu hääletasid raadiokuulajad R2 aastahitiks ülivõimsalt Koit Toome loo "Kaugele siit". Ja tänavugi kuulutati tema laul – "Mälestused" – värskeks R2 aastahitiks! Ja mis veelgi uskumatum: mõlemad aastahitid on ühel ja samal albumil.

Koit astub nüüd Raadio 2 aastahiti auväärsete topeltvõitjate pjedestaalile, kus juba ootavad ees Tanel Padar & The Sun, Terminaator ja Nexus. "Mälestused" on ka mitmete teiste raadiojaamade edetabelites kõrgetele kohtadele jõudnud.

"Uskumatu! Täiesti uskumatu! Ja veel uskumatumaks teeb asja see, et need kaks järjestikust aastahitti – "Kaugele siit" ja "Mälestused" – asuvad mõlemad ühel ja samal albumil," pahvatab taas tema õuele saabunud suurest tunnustusest pöördesse sattunud ja ilmselgelt üliõnnelik Koit. Kuid, nagu ta kohe möönab, tegu polevat siiski õnneliku juhuse, vaid kõva töö ja vaeva vääriliselt hinnatud tulemusega. "Eks seal õnnestumiste taga on ikka kuude kaupa valatud higi, pisarad ja paljud magamata ööd, mis me koos Vahur Valgmaaga stuudios veetsime. Ta vahel nägi ikka kurja vaeva minuga."

"Kaugele siit" kujundas kogu albumi stiili

Tegelikult sillutas eelmise aasta superhitt "Kaugele siit" laulja sõnul teed nii tänavusele R2 aastahitile kui ka 2010. aastal ilmunud samanimelise albumi teistele lugudele. Aasta aega tagasi "Kaugele siit" suurt edu hoomates panid Koit ja Vahur paika, et just see lugu dikteerib kogu tulevase albumi stiili ja suuna. See tähendas, et mitu juba täitsa valmis tehtud lugu jäeti plaadilt välja, kuna need ei tundunud enam kas piisavalt tugevad või ei klappinud uue joonega.

"Kuigi mul oli aastate jooksul väga palju lugusid sahtlisse kirjutatud, ei saanud sealt väga võtta – tundus, et nüüd tulebki teha uued, sest kõik tahtis tulla uutmoodi. Tuli teha verivärsked lood," kirjeldab Koit täispika plaadi sünnilugu. Plaati tehti umbes kolm ja pool kuud, millest suurema osa veetis loominguline tiim stuudioseinte vahel peaaegu ööpäev läbi.

Vahur Valgmaa on Koidu kinnitusel üle aegade esimene mees, kellega tal muusikalised vaated igas mõttes klapivad. "Mina isiklikult õppisin salvestamise perioodil Vahurilt väga palju ja me täiendame teineteist päris mõnusasti: tema tegi need supertekstid, mina meloodiad ja koos miksisime lood kokku. See on just sedalaadi ühistöö, mida aastaid olen taga igatsenud! Olen proovinud ju varemgi nii mõnegagi ning artistina olen kõvasti ja pikalt seda päris enda teed ja stiili otsinud. Tundub, et nüüd lõpuks olen oma niši leidnud!"

Kuigi Koit ise veel laulusõnade kirjutamises kaasa ei löö, möönab ta, et sooviks ka selles suunas edasi areneda. "Kui vanasti keskendusin 90 protsenti ainult meloodiatele ega hoolinud tekstidest suurt, siis nüüd on vastupidi. Mõne loo teksti sai viis korda ümber kirjutatud, enne kui lõpliku variandiga rahule jäime. Olen aru saanud, et töötavas loos on meloodia ja sõnade osakaal 50:50 või vahel on tekst isegi olulisem!"

Enamat kui armastuslauluke

Pala "Mälestused" puhul valmiski algselt meloodia ja Koit laulis selle sisse. Vahur kuulas vokaali ja kirjutas ühe teksti. Koidule see tekst ei meeldinud, mehed istusid koos maha ja rääkisid teineteisele kaks tundi elus tähtsatest ja korda minevatest asjadest ning nendega seonduvatest mõtetest. Vahur lukustas end siis tunniks-paariks stuudiosse ja kui ta lõpuks välja tuli, oligi esimene variant "Mälestuste" tekstist sündinud. "Tekste kohendasime ikka koos, kuna osa kohti pidin ju endale suupäraseks tegema. Aga seda ütlen küll, et selle "Mälestused" meloodia puhul olin algusest peale kindel, et sealt peab tulema midagi enamat kui lihtsalt järjekordne armastuslaulukene," sõnab Koit.