Inimesed
31. detsember 2010, 06:54

2010. aasta kuldkollased tähed, kuud ja komeedid

Daamid ja härrad! Siin on artistid, kunstnikud ja õpetlased, kelleta olnuks lõppeva aasta meelelahutusareen igav nagu möödunudsuine ilm.Aplaus neile!

Reklaamikarud Tätvered

Legend: Telefon suriseb.

– "Te saate lehe pooleks aastaks viie kuu hinnaga ja lisaks kingituseks plaadi!"

– "Kui ma plaati ei taha, kas ma siis saan lehe veel odavamalt?"

– "Kuulge, see plaat maksab 240 krooni! Te võite selle kellelegi kinkida."

– "Mul ei ole kedagi sellist... Kui ma sõpradele niisuguse plaadi kingiks, hakkaks nad mind vihkama."

– "Te pole esimene, kes mulle nii ütleb..."

Kust otsida? Reklaamist. Ajalehest. Sadamakõrtsist.

Majakavahi kambrisse pole mõtet vaadata.

Deviis: "Tuule suund on Nordea."

"Tiu-tiu!"

"Ma tunnen saalis rikaste lõhna – keegi ei vingu ega virise!"

Kapriisne hurmur

Legend: Kui Facebookis luuakse sinu vihkajate klubi, on selge, et su muusika ja hoolitsetud väljanägemine läheb inimestele korda. Ning häbi olgu neil, kes arvavad: metroseksuaal on see, kes ei skoori rebaste ega ka kurgede seas.

Kust otsida? YouTube’ist, inimtühja esisega lavalt, krooniliste hilinemiste tõttu riidepoest vallandatute listist. Meelelahutusportaalides mürades maksab järgneda pealkirjale, mis sisaldab sõnu: "ilugurmaan", "kauniskuju", "kapriisne hurmur".

Deviis: "Naise võrgutamiseks kõige lollikindlam on panna jalga kitsamad teksad, millega saab esile tuua nii mõndagi."

"Meeste ripsmetušš on olemas!"

Poliitneitsi mehevõtt ja majategu

Legend: Poliitneitsi ja Baritoni lugu on nagu muusikal: armumine klaveriõpetajasse, avalik käepalumine ooperi esietenduse järgsel peol, pulmatseremoonia mererannal, mida vahendavad kümned ajakirjanikud, koguni meediakopter on õhus! Noorte õnne kipub küll varjutama kadedate pahatahtlik urin, kui selgub, et paar on hoogsa remondi käigus maja maamuna pealt sootuks kaotanud. Õnneks ei pea aga munitsipaalpolitsei hoone kohendamisel katuse, lae, seinte ja põranda eemaldamist ebaseaduslikuks lammutustööks. On ju ka mõtteline osa majast maja!

Kust otsida? Brüsselist, televiisorist-ajalehest.

Deviis: "Targem oli see maani maha lammutada!"

Tema Kõrgus Punkpoliitik

Legend: Rohelistest välja marssides jalad uksematil just puhtaks pühkinud, astus Punkpoliitik kohe K-erakonna sisse. Võimalik, et anarhist on võtnud eesmärgiks kuuluda kõigisse parteidesse, mille kontorid tema tee peale ette jäävad. Võimalik, et punkar pani proovile lihtsalt sõprade, austajate ja muidumeeste tolerantsitaset – mida hakkasid peagi vürtsitama tapmisähvardused. Võimalik, et tõesti terendas peaspetsialisti tulutoov koht munitsipaalpolitseis. Võimalik aga, et Punkpoliitiku käitumise analüüsimisel tuleb appi võtta palju korratud parafraas: "Kes ei ole noorena vasakpoolne, sel puudub süda; kes on vanana vasakpoolne, sel puudub mõistus."

Kust otsida? Pungilavalt, ka keset kõige rajumaid riffe väärikalt kühmusseisjate seast.

Deviis: "Mina olen mittekeegi, ma ei ole mingi mees. Ükskõik mida ma ei teegi, olen inimestel ees."

Leedi Esimene

Legend: Tsiteerime uudiseid.

Leedi Esimene ütleb, et lastele pole koolis magustoitu anda tarviski.

Leedi Esimene: ideaalne isa räägib hommikuti emaga ja võimleb.

Leedi Esimene andis tütrega esimese viiulikontserdi.

President jäi koju, Hiinas hoiab Eesti lippu kõrgel Leedi Esimene.

Väliskülalised pistavad Leedi Esimese leivad nahka ühe õhtusöögiga.

Leedi Esimene vahetas Michelle Obamaga tervisliku toitumise ideid.

Leedi Esimene: pidin kõlbama eeskujuks, mitte uisutama nagu part.

Leedi Esimene: olen ka ise värviliste kommidega patustanud.

Leedi Esimene: eestlaslik kadedus on mõttetu.

Leedi Esimene meenutab, kuidas ta abikaasa elu pärast muretses.

Leedi Esimese sünnipäev möödub autos.

Leedi Esimene sai õiged hambad alles presidendi vastuvõtuks?

Presidendi vastuvõtule seatakse Leedi Esimese nõutud piirangud?

Katkine hammas takistas Leedi Esimese ametikohustust.

Hüvasti, rulluisud? Leedi Esimese uus kirg on fotograafia!

Ja nii edasi. Viimane, paari päeva tagune teade vestab Leedi Esimese järgmise lapse saamise plaanist.

Kust otsida? Teadustöödest, mis uurivad Leedi Esimese sarmi ja mõju tagamaid. Kräpivastase võitluse barrikaadidelt.

Deviis: "Huvitav, kuidas on võimalik nii õudset hakklihakastet teha?"

"Panen oma tegemistega meedia plahvatama!"

Kirjaneitsi mehevõtt

Legend: Kevadel ilmus sõnumeid Kirjaneitsi armurindelt tihedamini kui ilmateateid. Mullu novembris 22 aastat kestnud abielu lahutanud Kirjaneitsi tallu nipernaaditses ühel heal päeval sisse Robinson. "Jaaniks koju, jõuluks tanu alla..." õhkas Kirjaneitsi leheveergudel. Mõni nädal hiljem viskas aga Robinson longates varvast. Süüdlane: lendav taldrik. Robinson raporteeris: "Naised viskavad ju tavaliselt niimoodi: paraki puruks! (Robinson näitas kätega, kuidas taldrik lendab pea kohalt rõhtloodselt vastu maad.) Aga Kati sähmas, raisk, niimoodi! (Robinson näitas kätega, kuidas söögiriist sööstis keereldes terava nurga all põranda suunas nagu teelt eksinud ufo.) Ja täiesti ilma vajaduseta!"

Paari kuu pärast toimusid siiski Kirjaneitsi õnnelikud pulmad. Tõsi, mitte selle Robinsoniga.

Kust otsida? Tallist. Raamaturiiulist.

Deviis: "Ma olin veebruari lõpuks tõeline metallmoor: lihastes, lõuapärad kokku surutud, lumekulguri kõnnakuga ja s***stes roobades – mis neid oma kirjatöödegi ajaks vahetada, kui kohe on vaja jälle õue hangedesse kahlata."

"Ta on 50, näeb välja 40 ja hing pole veel 30aastanegi!"

"Milline mees..."

"LÄINUD! Pakkis eile, kui mind kodus polnud, asjad kokku ja läks – nipernaaditama. /.../ Nädala eest hakkas ta kokku vajuma ja kääksuma siin. Siis ma põrutasin talle selgest meeleheitest taldrikuga, nii et verd purskas seintele."

"13. ja reede on parim pulmapäev!"

Popstaar-väejooksik

Legend: Kui president vihjab oma paraadikõnes sinule, oled vist tehtud mees? Mitte siis, kui riigipea pragab: "Kui mõni end eliidi hulka lugev noormees kogu rahvale teada annab, et tema jaoks on ajateenistus vaid hoopis ajaraiskamine, siis sõltumata sellest, kas ütlejaks on poliitik, popstaar või sportlane – vaimses mõttes ta ühiskonna eliiti kindlasti ei kuulu." Mida kosta? Kõige kindlam on luurata üle õla: kellest küll jutt võiks käia?

Kust otsida? Muusikalilavalt. K-erakonnast. Presidendi kõnest.

Deviis: "Mu vend läks sõjaväes paksuks. Seal pole lihtsalt mitte midagi teha. Sõjavägi on üks mõttetu koht. /.../ Seejärel kutsuti mind Maneeži tänava komissariaati, aga sinna ma ei ilmunud kohale. Saadeti hulk kutseid ning lõpuks tuli koju isegi politsei. Olin mõnda aega ilma kindla elukohata ja lõpuks jätsid nad mu rahule. Mul joppas."

Meeri silmarõõmud: Kultuurijuht ja Politoloog

Legend: Pealinna meeri lähikonnas säravad Kultuurikeskuse Juht ja maailma kõige kaunim Politoloog pöörasid ühtäkki tülli. Politoloog sai süüdistuse tähtsal ametipostil töötava kaunitari kohta žurnaali laimuloo tellimises. Sellise etteheite lükkas Politoloog mõistagi sirgeselgselt, aga delikaatselt tagasi: "See on rohkem kui absurdsus! See jätab ebastabiilse inimese mulje." Õelad kommentaatorid vihjasid muidugi võimalusele, et Politoloog ihkab ise kultuurimaja roolima.

Kust otsida? Lindakivi keskusest. Armani poest.

Deviis: "Tunnen kaasa Kultuurikeskuse Juhi ülemustele."

"Kultuurikeskuse Juht näeb kummitusi – keegi ei taha tema kohta ära võtta. Kuigi, kui ta nii käitub, siis ta võib oma töö enda süül kaotada."

Uljas Bravuuritar lendab ja sõuab, hoi-hoi!

Legend: Kärekuumal suvel, kui koguni tänavail pool-alasti inimesed haruldased polnud, käivitas toimekas Bravuuritar Eesti suurima kvaliteetpäevalehe netiväljaandes arutelu "Milliseid rõvedusi oled rannas näinud?". Bravuuritar kommenteeris lahkelt: "Mõtte, et paksudel peaks olema oma rand, käisid välja ülekaalulised ise." Näitamaks, et inimese ilu ripub ära temast endast, astus Bravuuritar aasta lõpul Playboy lehekülgedele – just nii, nagu Jumal ja Photoshop on ta loonud: "Tahtsin hea välja näha, tahtsin Eesti rahvale jõuludeks kingituse teha!"

Kust otsida? Kõmulehekülgedelt ja -saadetest; pidudelt, kus koos inimesed, kelle nime ette kirjutatakse "staar-".

Deviis: "Üks lugeja kirjutas meil Facebookis, et tema tunneb end kaunite ja saledate keskel ebamugavalt ja päevitaks meeleldi eraldatumas rannas, mis on mõeldud veidi teistsugustele."

Kõige kuulsam lauljanna

Legend: Suurbritannias elav ja loov lauljanna andis äsja välja juba seitsmenda albumi. Tõsi küll, enamik eestlasi jääks tema tuntuimate lugude ettevilistamisega hätta, aga britid väidetavalt piigat teadvat. Tema laul valiti tänavu Inglismaa jalgpallikoondise MM-finaalturniiri hümniks. Ja alatasa tuleb teateid, kuidas lauljanna singlid müravad Ühendkuningriigi nii tähtsates muusikaedetabelites, et lihtsurelik neid raha maksmata vaadatagi ei saagi. Peame pöialt.

Kust otsida? Jalgpalliareenilt laulmas. Nendest Briti muusikaedetabelitest, mida interneedusest tasuta imetleda pole võimalik; tahad jälgida kaasmaalase suurlendu – maksa!

Deviis: "Eesti jalgpall on aastaga teinud meeletult suure hüppe ning olen kindel, et näeme juba varem, kui oskame ennustada, ka Eestit suurvõistlustel!"

Volinik

Legend: Terve viinakuu müras meedias Volinik, kes on seatud jälgima, et me riigist kaoksid iganenud stereotüüpsed arusaamad, nagu oleks mehed Marsilt ja naised Veenuselt. Ei, kõik on pärit ikka Kuu pealt.

Kust otsida? Sotsiaalministeeriumi tagasihoidlikust kabinetist. Sarjast "Riigimehed", kus sotsiaalse sidususe minister ja soolise võrdõiguslikkuse volinik teineteist kabinetilaual leiavad – ei mingit ahistamist, haljas seks on see.

Deviis: "Lapsevanemad on väga teadlikud ja on selle vastu, et kinnistada: tüdrukud peaksid oskama õmmelda ja toitu valmistada, aga poisid justkui ei pea."

"Pöördumiste arv võrdõiguslikkuse voliniku poole on järjest tõusnud. Ent on ka neid pöördumisi, mis pole tõsiselt võetavad või on isegi pahatahtlikud."

Rõõmus tantsurott

Legend: Tantsurott on hea näide sellest, et noor andekas inimene jõuab palju – kui ta vaid tahab. Lisaks näitlemisele, võistutantsimisele ja peade polkamisele jaksab piiga lahkelt kõigile meediaväljaannetele seletada, kuidas täpselt ta neid töid toimetab. Siira ja elurõõmsa neiu sõber tahab olla iga arukas teismeline: Facebook pidi oma valdusi interneeduses laiendama, et kõik soovijad tantsuroti sõbralisti ikka ära mahuks.

Kust otsida? Sarjadest-saadetest "Ühikarotid" ja "Tantsud tähtedega", juuksurisalongist, laia rõõmsa naeratuse tagant.

Deviis: "Ants Tael on väga muhe sell!"

"Suutsin tõestada, et ma polegi puujalg!"