Arvamusliider Heinz Valk arvab, et Edgar Savisaare kukkumine muudab Eesti poliitikamaastikku.Foto: Mihkel Maripuu/Postimees
Eesti uudised
22. detsember 2010, 16:44

Heinz Valk: Savisaare kukkumine muudab kogu poliitilist maastikku (40)

Laulva revolutsiooni eestkõneleja, kunstnik Heinz Valk usub, et Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare mängurlusest ja erakonna rahapuudusest johtunud kukkumine muudab kogu poliitilist maastikku.

Valk rääkis Kuku raadiole, et Savisaare puhul on tegemist riskantse mängurlusega. „Ta on seda laadi asju harrastanud ju aastakümneid," rääkis Valk. „Mõnikord on see tal hiilgavalt läinud, mõnikord prohmakaga läbi kukkunud."

"Tundub, et seekord ajendas teda niisuguseks rumaluseks tohutu võlakoorem, mis Keskerakonna kaelas on. Kui see tõele vastab, et nagu öeldud, et 24 miljonit, siis on ikkagi põhjuseks erakonna esimehe ülemäärane rahakulutamine - uue suure büroo rajamine Toompeale, mis neelab kümneid miljoneid ja igasugused propagandaüritused jne., jne. Kui ta varem on hakkama saanud nii riigi poolt antavate toetustega kui ka siinsete miljonäride sponsorlusega, siis noh praeguses olukorras Eesti miljonäridelt 24 miljonit kokku saada on lootusetu üritus."

"Ma kujutan ette tema olukorda: valimised tulevad, kassa on tühi, võlad on kaelas - ei ole isegi raha, millega valimiskampaaniat teha," rääkis Valk. "Et ta nüüd läks nii libedale, et hakkas Venemaalt raha laenama, see oli nii kogenud poliitiku jaoks ikka väga ränk ämber."

Valgu arvates on koostöö jätkamise ainus võimalus see, et Savisaar paneb oma ametid maha, kuigi see on väga „ränk mats" keskerakonnale.

„Fakt on see, et sellise kaaluga poliitik, nagu Savisaar, seda sorti kukkumine - selle tagajärgi annab ikka veel lahti harutada veel tükk aega. See paiskab kogu meie poliitilise maastiku segi."

Valk ennustab valimistel Keskerakonna „kolinal vajumist" ning nende asemele võib tõusta sotsiaaldemokraatlik erakond, mis Valgu meelest „polekski paha". Valk kiitis sotside uue juhi ideoloogiliselt vaba ja puhast seisukohta, mis tuleb Eestile kasuks.

Valk ei usu, et kapot on kasutatud tööriistana. „Ei seda ma ei usu. Teades Keskerakonna finantsilist seisu, ma usun, et Savisaar läks sellele riskile. Aga seekord see risk ennast ei õigustanud ja tulemuseks on nö kõva kukkumine. Teades keskerakonna finantsilist seisu, mis tõesti on juba uppumiseelse maiguga, ma usun, et Savisaar läks sellele riskile," sõnas Valk.