Janne Saar saatis "Eesti laulu" konkursile suvel ilmunud loo "Meeting The Wolf". Foto: Meelis Tomson
Üritused
17. detsember 2010, 11:12

KAHTLUSED: korraldajad kontrollivad Janne Saart ja Elmayonesat (43)

"Eesti laulu" produtsent Heidy Purga avalikustas eile õhtul poolfinaali pääsenud artistide nimed ning juba mõne tunni pärast oli selge, et Janne Saare lugu on suvest saadik internetiavarustes laineid löönud ning Argentiinast pärit Elmayonesa ei olevat Eesti resident.

"Eesti laulu" reglemendis on kirjas, et laulu sõnad ega muusika ei tohi olla avalikustatud (avaldatud, üldsusele suunatud, avalikult esitatud, edastatud, üldsusele kättesaadavaks tehtud) enne 01.09.2010. Just selle reegli vastu on eksinud Janne Saar, kuna tema lugu "Meeting The Wolf" sai kuulda nii Youtube'is kui Facebookis.

Janne ise teatas täna Facebookis, et ta on muutnud loo meloodiat ja struktuuri ning usub, et suvel ilmunud lugu ja "Eesti laulu" konkursile saadetud laul erinevad teineteisest.

Kui Heidy Purga vahetas välja Juhan Paadami eurolaulu produtsendi kohalt ning nimetas laulukonkursi ümber "Eesti lauluks", tekkis selle reglementi uus nõue: "Autoriks ja esitajaks võib olla Eesti Vabariigi kodanik või välismaalane, kes on Eesti resident tulumaksuseaduse mõistes".

Õhtulehele tulnud vihje kohaselt ei ole aga Argentiinast pärit artist Elmayonesa õige nimega Nicolas Calzetta Eesti resident. Sel suvel külastas ta küll Eestit, ent on vägagi kaheldav, kas ta on Eestis viibinud residendistaatuseks vajaliku arvu päevasid.

Tulumaksuseaduse järgi on "füüsiline isik resident, kui tema elukoht on Eestis või kui ta viibib Eestis 12 järjestikuse kalendrikuu jooksul vähemalt 183 päeval". Seaduse järgi loetakse isik residendiks alates tema Eestisse saabumise päevast. Samuti on resident välisteenistuses viibiv Eesti riigiteenistuja. Residendist füüsiline isik maksab tulumaksu kõikidelt nii Eestis kui väljaspool Eestit saadud tuludelt.

"Eesti laulu" infojuhi Uku Urbi sõnul kontrollitakse Janne Saare loo tausta ning Elmayonesa residentsuse staatust.

Urb usub, et "Eesti laulu" korraldajad langetavad oma otsuse nende lugude suhtes tänase päeva jooksul või siis esmaspäevaks.

#g_1437#