«Mina laulan! Mina laulan jah, mul on teatav võbelus sees ikka,» ütleb Madis Aesma, bändiga Ans. Andur seekordsel «Eesti laulul» 20 poolfinalisti sekka pääsenu. Foto: Lauri Kulpsoo (Postimees)
Üritused
17. detsember 2010, 07:00

Ott Sepa ja Märt Avandi eurolaulude autor pääses "Eesti laulu" poolfinaali (1)

Mäletate, kuidas Ott Sepp ja Märt Avandi hullutasid mullu rahvast "Eesti laulu" finaalsaadet juhtides? Nad esitasid võistulaulude vahepeal pilalugusid, mis olid vaat et popimad kui pärispalad. Nende kergemuusikalugude autor ja pillimees oli Madis Aesma. Nüüd on Madis ise päris võistlusplatsil.

"Mina laulan! Mina laulan jah, mul on teatav võbelus sees ikka," ütleb Madis Aesma, bändiga Ans. Andur seekordsel "Eesti laulul" 20 poolfinalisti sekka pääsenu.

"Üle-eelmisel aastal käisime Köögiga "Eesti laulul", mängisin seal trumme – mis ei tulnud küll otse, vaid lindi pealt, lihtsalt markeerisin–, aga juba siis ma täiesti värisesin. See oli õudne!"

Lisandub palju vihkajaid?

Jah, Madis kardab, mis saab, kui ta peab hakkama rahva ees otse mikrofoni sisse laulma. Samas – huvitav on kah.

"Eks me saame väga palju juurde neid, kes hakkavad meid isiklikult vihkama," analüüsib Madis oma bändi Ans. Andur renomeemuutusi lähitulevikus. "Aga võib-olla tuleb ka mõni selline inimene juurde, kes pole meist midagi kuulnud, aga kellele hakkab meie bänd meeldima. Selles mõttes on jumala okei!"

Madis Aesma esitab seekordsel "Eesti laulul" pop-pala pealkirjaga "Lapsed ja lennukid". Teksti higistas valmis Madis ise, viisi kündmisel tõmbasid kaasa Mihkel Kirss, Gert Pajuväli ja Madis Kirss.

"See on võib-olla üks meie popilikumaid lugusid üldse," analüüsib Aesma oma bändi senist helijälge. "Lapsed vaatavad lennukit ja unistavad sellest, et kunagi lennata saaks!"

Küsimus, keda lennutada seekordse "Eesti laulu" poolfinalistide hulka, nõudis vastamiseks eile tervet päeva.

Žürii istus uudisloomet kuulama eile hommikul kell kümme ja tõusis enne viit, vahepeal söödi veerandtunni jagu võileibu.

Kohtunikele mängitatud 135 palast said esimeses ringis edasise esitamiskeelu vaid mõned. Nii oli kokku lepitud: kui kas või üks žürii liikmeist leiab, et lugu väärib edasipääsu, siis edasi ta ka pääseb.

Et ka helikvaliteedi ja seade osas tegi hindamiskomisjon mööndusi, jäid avaraundis kõrvale üksnes teosed, kus lauluosa oli peaaegu kuulmatu või olematu või väga sültjas.

Selget favoriiti pole

Žürii liige, raadio Elmar peatoimetaja Owe Petersell: "Seekord oli natuke teistmoodi kui möödunud aastal: lood olid väga tasavägised. Eelmisel aastal oli kohe selge: Lenna "Rapunzeliga" on esikümne hulgas ja pole põhjust vaieldagi. Aga tänavu selget favoriiti pigem ei ole."

Keegi siiski ka raputas žüriid. Nimelt esineja Victoria.

"Tal oli mitu lugu seal konkursil ja need olid kõik üsna kõvad, ma usun, et ta on üks üllatajaid Eesti avalikkuse jaoks," ennustab Owe Petersell.

20 lugu loositakse kahte poolfinaali, mõlemast poolfinaalist pääseb edasi viis nii žürii kui ka rahva häälte põhjal (võrdse tulemuse korral on kaalukam publikuhääletus). Nokia kontserdimajas peetavas finaalis on kaks vooru, kaks parimat valivad žürii ja rahvas välja kahepeale. Lõpliku võitja selgitab telefonihääletus. Esimene poolfinaal on eetris 12. veebruaril, teine poolfinaal 19. veebruaril ja finaal 26. veebruaril.