Inimesed
13. detsember 2010, 07:00

Jõululind: algajale kana, kogenule hani

«Olen selle pilguga katsetanud nii kalkunit, parti kui ka hane ja tundub, et sel aastal kipub pardi poole. Part on minu jaoks uus avastus ja teda pole ka kõige raskem valmistada,» ütleb Eesti ainuke linnulihablogi pidaja Ragne Värk.

«Kõige lihtsam on algajal perenaisel valmistada traditsioonilist kana, talle järgneksid võrdselt kalkun ja part ning kõige rohkem tööd on hanega. Et lõpptulemus jääks mahlane ja maitsev, tuleks hane küpsetamise ajal hästi palju kasta,» vajab hanepraad Ragne sõnul teistest traditsioonilistest jõululindudest rohkem poputamist. Tõhusamalt ükskõik kui sagedasest ülevalamisest või pintseldamisest kaitseb praadi kuivamise eest aga küpsetuskott; sõltumata linnust aitab see ka valmimisaega veerandi võrra lühendada.

Tervet lindu tehes tuleks kindlasti arvestada, et see, kes vaevaga ahju mahub, on välja võttes märgatavalt väiksem. Suured linnud kaotavad umbes kolmandiku oma kogusest, kõhn kana kindlasti vähem. Vastupidi uskumusele, et kana jõululaual pakkuda ei tohi – see toovat vaesuse majja –, soovitab Ragne algajale perenaisele just kana.

Eelmisel päeval külmkappi maitsestuma

1,5–2kilose kana küpsetamiseks kulub Ragnel tavaliselt poolteist tundi. «Praadi väga surkida ei tasu, aga küpsemise lõpu poole siiski pisut tuleks. Pistke nuga või pikk puust varras linnu kõige paksemasse kohta ja kui augukesest tulev liha mahl on selge ja hele, siis võib prae ahjust välja võtta. Aga kui vedelik on alles roosakas ja hägune, tuleb edasi küpsetada,» hoiatab Ragne pooltoore prae eest. Praetermomeetrit kasutades võib küpsetamise lõpetada, kui liha sisetemperatuur on kana kõige paksemas osas tõusnud 72 kraadini.

Nii kana kui kõik teisedki linnud pruunistab Ragne kõigepealt 210–220kraadises ahjus kuldkollaseks ja katab siis fooliumiga või paneb ahjuvormi. Kana küpsetamiseks tuleks ahju temperatuur alandada 175 kraadile.

«Kui kanale lisada kas puljongit, valget veini, õlut või mis tahes leent, hakkab aur siis fooliumi või kaane all ringlema ja ise lindu maitsestama,» toob Ragne välja järjekordse köögikavaluse, mis aitab pliidi ääres aega kokku hoida.

Part paari tunniga kuldseks ja krõbedaks

Nii kana, parti kui ka kalkunit oleks kaval enne küpsetamist marineerida. Selleks tuleks lind päev varem ingveri, muskaatpähkli, soja ja austrikastmega küpsetuskotti panna, läbi raputada ja järgmise päevani külmkappi maitsestuma jätta. Soola võib lisada aga alles enne ahju panekut, muidu tõmbab see lihast mahlad välja.

«Mina lisan enne ahju panekut ka kõrvitsat, porgandit ja köömneid,» on Ragne sõnul siis kindel, et lind tuleb maitsekas.

Kõigepealt küpsetab Ragne parti 1,5–2 tundi 160kraadises ahjus. Selle ajaga muutub lind krõbedaks ja kuldseks, siis pöörab pardi teistpidi ja paneb prae 20–30 minutiks 190kraadisesse ahju. Nii et keskmisel pardil kulub ahjus umbes 2,5 tundi. «Pardi täitmiseks on mul kaks varianti. Üks on mustad ploomid, pirnid ja natuke toorest hapukapsast. Teine, mida ma hane puhul ka edukalt proovinud olen, on omaküpsetatud leib, segatuna peekoni ja sibulaga,» räägib Ragne oma pere võimalikust pühadepardist.

Erinevalt pardist on kalkun üsna rasvavaene lind ja kipub küpsetades ruttu kuivaks muutuma. «Seepärast võiks talle panna peekoni- või kartulitäidist, mis jätaks ta natuke mahlasemaks. Kalkun ei taha kergesti ka maitseid omandada, teda võiks teistest lindudest tugevamini maitsestada. Samas küüslauku mitte panna, küüslauku võiks proovida pardi ja hane kui rasvasemate lindudega,» räägib Ragne ja soovitab kalkuni – nagu ka kana – hoopis kergelt sinepiga kokku määrida.

Terve lind näeb pühadelaual kindlasti efektne välja, aga lihtsamini saab läbi, kui osta fileed või koibi. «Mina ise eelistan vist koibasid, neid saab mõnusalt hautada. Jõulupraad peaks olema ikka selline, et plaksutad, ja liha kukub ise luude küljest lahti. Ja see liha olgu mõnusalt mahlane! Serveerides annab koibi ka taldikule atraktiivsemalt sättida,» põhjendab Ragne, miks ta fileele koibi eelistaks.

Neile, kes veel kahtlevad, kas ikka tasub jõululinnuga mässama hakata, olgu meenutatud Konjunktuuriinstituudi mõne aasta tagust küsitlust eestimaalaste toidueelistuste kohta, kus rukkileiva, šokolaadi ja jäätise kõrval nimetati lemmikutena just linnuliha, mitte sealiha ja hapukapsaid.

Kokk-kirjanik plaanib küpsetada hane

«Meie peres pole kindlat linnuprae retsepti, mida igal aastal jõuludeks teen,» tunnistab paljude kokaraamatute autor Lia Virkus.

Kuna ta igal aastal katsetab nii palju põnevaid retsepte, siis tahaks ta pereema rolliski pühadelaual midagi uut pakkuda. «Alati aga seisavad meie pere pühadelaual ämma retsepti järgi valmistatud hapukapsad ning tükike mõnusat krõbeda kamaraga seapraadi peab seal samuti koos verivorstidega olema. Aga ka midagi põnevamat – kas lammas, hani, part või kalkun,» ütleb Lia. Tänavu plaanib ta õuna-ploomi-aprikoositäidisega hane küpsetada (vaata kõrval olevat retsepti).

Telekoka valik langeb piparkoogimaitselisele pardile

«Nagu paljudel eelmistelgi aastatel, saab minu pere jõululaual olema nii kala kui ka linnuliha,» ütleb telekokk ja Santa Maria menüüinsener Angelica Udeküll. Arvatavasti langeb tänavu valik piparkoogimaitselisele pardi rinnafileele granaatõunakastmes.

«Jõulude juurde kuuluvad kindlasti piparkoogid, aga miks ka mitte piparkoogipart või -kana. Piparkoogimaitseaines on ju kõik jõuluvürtsid koos. Nagu rusikas silmaauku on pühaderoogades ka apelsinipipar, sest mandariinid seostuvad ju jõuludega,» märgib Angelica. Piparkoogivürtsid nagu ka apelsinipipar sobivad tema sõnul sama hästi ka hanelihale jõuluhõngu lisamiseks.

Retsepte vaata esmaspäevasest paberlehest!