Inimesed
8. detsember 2010, 07:00

Lennoni mõrvar oli kaalunud ka Elizabeth Taylori tapmist

Mark Chapmanile mõisteti John Lennoni tapmise eest karistuseks vabadusekaotus 20 aastast eluaegseni. Tänavu septembris taotles 55aastane Chapman juba kuuendat korda vabakslaskmist, kuid New Yorgi võimud otsustasid: ta on inimestele endiselt ohtlik.

Ülirange režiimiga Attica vanglas istuv Chapman on väitnud, et tahtis Lennoni eluküünla kustutamisega maailmakuulsaks saada – ning seda ta ka sai. «Langetasin enesekesksetel põhjustel hirmsa otsuse teise inimese elule lõpp teha,» ütles muusikalegendi tapja hiljuti komisjoni ees. «Tundsin, et John Lennonit tappes saab minust keegi. Aga minust sai hoopis mõrtsukas, ja mõrtsukas on eikeegi,» ütles Chapman, tunnistades, et oli kaalunud ka mõne teise kuulsuse, näiteks Elizabeth Taylori tapmist. Ent Lennon jäi tema sõelale seetõttu, et oli kergemini ligipääsetav.

Pärast muusikaiidoli tulistamist oli toona 25aastane endine turvamees väidetavalt kõnniteele tänavalaterna alla maha istunud ja hakanud lugema J. D. Salingeri kuulsat raamatut «Kuristik rukkis».

«Selles harukordses raamatus on peidus paljud vastused,» ütles ta pärast arreteerimist ja lisas, et oli Lennoni tapnud raamatu reklaamimiseks. Kõike võltsi jälestava peategelase Holden Caulfieldiga samastunud vaimuhaige pidas võltsiks ka Lennonit, kes laulis küll omandita maailmast, kuid kelle varandust hinnati 150 miljonile dollarile.

Oli vägivaldne koduski

CNNil õnnestus Lennoni 30. surma-aastapäevaks valminud dokfilmi jaoks usutleda ka Chapmani abikaasat Gloriat. Nad on olnud abielus 28 aastat. Naine käib Marki vähemalt kord aastas vanglas vaatamas, neil on lubatud koos olla kaks ööpäeva järjest. Gloria räägib intervjuus, et kannatas aastaid Chapmani vägivaldsuse all. Ometi ei läinud naine politsei jutule ka siis, kui Mark oli talle rääkinud, et tahab John Lennoni maha lasta.

Kuigi komisjon ei pidanud teda vabastamiskõlblikuks, väidab Chapman filmis, et on psüühikahäired seljatanud. «Mu elu on tänu Jeesusele Kristusele muutunud. Just see on mind sellest kõigest läbi aidanud. Kõik muu on minu jaoks kõrvalise tähtsusega.»