Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
29. november 2010, 07:32

Briti talent Paul Potts: "Ma ei öelnud isegi oma naisele, et lähen." (4)

Laupäeval esines "Eesti talendis" üllatuskülalisena Briti talendisaate võitja, lihtsast mobiiltelefonimüüjast maailmakuulsaks ooperilauljaks saanud Paul Potts. 40aastane britt näitas end täpselt sama mõnusana, nagu ta oli enne oma võitu saates "Britain’s Got Talent".

Kas klassikaline muusika on alati teie kirg olnud?

Sattusin selle juurde poisipõlves tänu filmile "E.T.". Selle soundtrack’i mõjul hakkasin kuulama Dvorakit, Tšaikovskit, Brahmsi, Chopini ja teisi heliteoseid. Sellepärast on ka mu kolmas plaat "Cinema Paradiso" filmimuusika plaat.

Aga ooperimuusikat kuulsin esimest korda 16aastasena – sain juhtumisi José Carrerase plaadi. Ei saa öelda, et ma tänu laulmisele koolis populaarseks saanud oleksin. Seda, et ma kooliüritustel üles astusin, peeti rohkem õpetajate pailapse rolliks. Aga ma armastasin väga koolikooris ja kirikukooris laulda.

Oli teie perekond musikaalne?

Ema on mul Walesist pärit ja talle on küll elevant kõrva peale astunud. Öeldakse, et kõik uelslased sünnivad lauljana, aga tema kohta see ei käi! Ema laulis küll Päästearmee ansamblis, aga sinna võeti keda tahes!

Kas see lauluhääl, mida me teie suust kuuleme, on loomulik anne või koolitatud hääl?

Enamjaolt loomulik, kuigi olen saanud veidi koolitust, kui seda endale lubada sain. Veetsin mõnda aega Itaalias keelt õppides ja laulutunde saades. Kuid kui kooli lõpetasin, ei saanud ma muusika õppimisest unistadagi. Valitsus seda ei finantseerinud ning kuna olen pärit töölisklassi perest, ei saanud mu vanemad mu muusikaõpinguid toetada. Minus polnud enesekindlust taotleda stipendiumi, sest see nõudnuks ettelaulmist. Ma ei ole riski peale mineja.

Lisaks ei uskunud ma, et armastatud alaga on võimalik leiba teenida. Mul oli vist ka teooria, et kui armastatud alast saab karjäär, siis kaob armastus. Õnneks pole seda juhtunud, kuid see risk on tõepoolest olemas.

Kuuldavasti olete siiski saanud laulutunde isegi kuulsalt Luciano Pavarottilt endalt?

Sain temalt 2001. aastal üheainsa tunni. See oli õigupoolest tema esimene meistriklass ja ei saa öelda, et ta mulle palju õpetanud oleks. Kuid ma olin ainus, keda ta palus kaks korda laulda, ning mulle öeldi, et Pavarotti kehakeele järgi oli aru saada: talle meeldis mu laul.

Kui palju julgust nõudis teilt 2007. aastal minek talendisaatesse "Britain’s Got Talent"?

Iseäranis hirmus oli seista lavaserval, kui publik kostitas eelmisi esinejaid nördinud undamisega ja kohtunikud nad välja praakisid. Kuid "julgus" pole vist õige sõna. On inimesi, kes teevad palju vapramaid asju kui see. Kes langetavad näiteks otsuseid, millest sõltub paljude inimeste elu.

Oli teil toetajaid, kes ütlesid: tuleb minna?

Ei, ma ei öelnud isegi oma naisele, et lähen. Ma lihtsalt ei arvanud, et ma prooviesinemiselegi pääsen.

Millised olid võidule järgnevad päevad ja nädalad?

Need tundusid ebareaalsed – ja tunduvad endiselt! Vaatame vahel abikaasaga teineteisele otsa ja ütleme: "See on jabur!"

Saite auhinnaks 100 000 naelsterlingit. Kuidas teie kodune elu muutunud on?

Ma pole ju kunagi koduski! [Naerab.] Aga meil on uus kodu, kuid samas linnas mis ennegi.

Kas proua Potts kannab nüüd Pradat?

Ei, Pradat ta ei kanna...

Kuid ta võiks seda ju endale lubada?

Seda küll, aga ma pole kindel, et Prada tema mõõtu riideid teeb...

Mis kehakujuga ta siis on – liiga väike, liiga suur?

Ah, ma ei riski vastata, saan hiljem hirmsa peapesu! See kurikuulus naiste küsimus: "Kas see riietus teeb mu tagumiku suureks?" – see ongi meeste kõrge surevuse põhjus! Ütleme nii, et minu prouat on teatud koha pealt ohtralt õnnistatud ja tema rõivad peavad spetsiaalselt talle tehtud olema.

Osalesite aastaid tagasi amatöörooperitrupi etendustes. Praegu annate peamiselt kontserte, ent kas olete viimasel ajal ka ooperilaval laulnud?

Tahaksin väga ooperit laulda, aga ma ei usu, et mul avaneks võimalus La Scalasse proovima saada. Nad eelistavad inimesi, kel on õige koolitus ja õige ametikäik. Seal ei arvestata mitte üksnes publikuga, vaid sponsoritega ja ooperimaja sõpradega, kellele mu kohalolu ei pruugiks tingimata meeldida. Nii et sealt kutset saada oleks väga meeldiv, aga ma ei oota seda hinge kinni hoides.

On teil unelmate roll?

Ei mingit kahtlust: "Boheemi" Rodolpho.

Palusite lava taha sidrunit, ingverit, mett ja veekeedukannu. Kas paljastate oma Eesti fännidele salaretsepti?

See on lauljatele väga tavapärane segu: mesi, sidrun ja ingver kuuma veega segatuna. Ingver mulle muidu ei meeldi, aga selle joogiga kuristan kurku. Mett ei riski ma purgitäite kaupa lennukile kaasa võtta, turvakontroll ei laseks mind eluilmaski läbi.

Kuulu järgi soovite maitsta ka Eesti õlut...

Tahan alati kohalikku õlut mekkida, kuid oma soovide nimekirja panen vaid need asjad, mis mul tööks hädavajalikud on.

Miks esitasite Eesti publikule "Ristiisa" tunnusmeloodiat?

Nino Rota muusika on minu meelest imekaunis.

Milliseks kujuneb teie jõuluaeg – kas töiseks?

Olen andnud prouale lubaduse esimesel jõulupühal kodus olla, aga enne seda on palju esinemisi ning paar kontserti ka jõulude ja aastavahetuse vahel. Vana-aastaõhtul esinen Brandenburgi väravate juures.