Viimne võidmine: Vastu matuseid viisid etruskid läbi lahkunu viimse võidmise. Selle peale, et kadunukesest teemant vormida, nad ei tulnud. Foto: Corbis/Scanpix
Inimesed
27. november 2010, 09:02

Pärast surma veeks, puuks või teemandiks (12)

"Oi kui kaunis sõrmus! Kas see on teemant?" "Jah, see on mu kadunud abikaasa!"

Tegemist ei ole julma naljaga. Soovi korral saab lahkunud sõbra või sugulase lasta tõepoolest ilukiviks pressida.

Traditsiooniline hauamatus või kadunukese tuhastamine ei kao ilmast kuhugi. Moodne tehnoloogia pakub aga ka muid võimalusi: surnukeha saab töödelda kiiresti näiteks veeks või väetiseks.

Kadunuke veeks

Resomatsioonil lagundatakse surnukeha aluselises keskkonnas kõrgel temperatuuril ja suure rõhu all.

Lõpptulemuseks on pisut pulbrit ja kange hüdroksiidilahus, mis neutraliseeritakse. Põhimõtteliselt jääb surnukehast järele vesi, mille võib vabalt suunata biotiiki.

Surnukeha veeldamiseks kasutatakse ka teist, resomatsioonile sarnanevat aluselises keskkonnas toimuvat protsessi. Nelja tunniga saab kadunukesest vesi; luid jääb järele umbes sama palju kui kremeerimisel, samuti säilivad titaanist liigeseproteesid, mida võib taaskasutada. Vedelikuga saab aga näiteks lillesid kasta, või matta ta kiiresti lagunevas anumas maapõue.

Kadunuke väetiseks

Promessioon on tuletatud itaaliakeelsest sõnast promessa – lubadus, mis märgib promessiooni valinu soovi olla keskkonnasõbralik: saada kompostitud.

Surnukeha külmutatakse ja veetustatakse vedelas lämmastikus. Sedasi kuivatatud keha purustatakse vibratsiooni abil pulbriks, mis peaks paari kuuga kompostina täielikult kõdunema.

Kadunuke korallrahuks

USAs Atlandi ookeani rannikul ja Mehhiko lahe ääres paiknevad matmispaigad, mida opereerib firma nimega Igaviku Korallrahud (Eternal Reefs). Seesinane firma loob kremeerimistuhast ja betoonist veealuseid, korallrahudega sarnanevaid tehisstruktuure.

Kadunuke ilukiviks

Üks võimalus on lasta end pärast surma teemandiks pressida. Teemant pole midagi muud kui korrektselt mineraaliks kokku laotud süsinik. Süsinikku leidub aga organismides ohtralt.

Kremeerimistuhast teemandi kokkupressimise hinnad algavad mõnest tuhandest USA dollarist, mida suuremat särakivi tahta, seda kallim see on. Võimalik on valida ka värvitooni. Valmis kivi saab istutada näiteks sõrmusesse või prossi.

Tehisteemandi saab vormistada ka juustest, tõsi, neid võiks olla rohkem kui peotäis. Või näiteks lemmiklooma tuhast.

Kadunuke teadusele

Kui usk lubab, võib inimene usaldada end surma järel teadlaste käsutusse. Mäletate Solarises üleval olnud anatoomianäitust, mille eksponaatideks olid hiinlaste prepareeritud surnukehad?

Samuti võib pärast surma olla elundidoonoriks.