Inimesed
27. november 2010, 09:02

Surnu kas peidetakse, hävitatakse või säilitatakse (1)

Surnud pereliige maeti koldekivide alla ja elati majas edasi – nii talitasid vahel inimesed, kes asustasid Eestit ligikaudu viis tuhat aastat tagasi. See oli üsna haruldane käitumine, sest üldjuhul on inimene surnut pigem kartnud ja hoidunud temast kaugemale.

"Surnu majja jätmine pidi ilmselt tugevdama esivanemate ühtekuuluvust oma sugukonnaga," arutleb Tarmo Kulmar, Tartu Ülikooli usuteaduskonna võrdleva usuteaduse professor. Õhtulehe palvel pidas professor Kulmar matmiskommetest väikese loengu. Siin on selle lühikonspekt.

Teibaga maa külge

Surnu kohtlemisel tuntakse kolme viisi: peitmine, hävitamine, säilitamine. Vanim neist on peitmine, seda praktiseeriti juba vähemalt 50 000 aastat tagasi. Surnut peideti, sest kardeti, et ta saab elavatele kuidagi liiga teha.

Kui esialgu jäeti surnud kaaslane lihtsalt laagripaika maha ja kõnniti edasi, siis hiljem koolnu maeti, suleti koopasse, kaeti kividega.

Et surnu mingilgi tingimusel elavatega liituda ei saaks, seoti ta teinekord kinni või rammiti koguni teibaga maa külge.

Hinge lähetamine

Umbes viis tuhat aastat tagasi hakati surnuid hävitama. Põletusmatus signaliseerib kolmest tähtsast arusaamast.

Esiteks. Kuna inimene kartis nii-öelda elava laiba tagasitulekut, pidi tuli tegema surnu päris surnuks, selliseks, kes ei saa enam tulla kimbutama.

Teiseks: selleks ajaks oli tekkinud ettekujutus individuaalsest hingest, mida sai suitsuga eemale saata.

Kolmandaks oli välja mõeldud, kuhu hing suitsuga siirdub – inimesel pidi olema ettekujutus teispoolsusest: surmavallast, taeva- või maa-alusest riigist.

Palsameerimine ja suitsutamine

Mõnes kultuuris on surnuid ka säilitatud. Vanas Egiptuses palsameeriti vaaraosid ja teisi kõrge staatusega inimesi. Sellist kommet esines ka Peruus.

Lõunameresaartel ja mitmel pool Aafrikas jäeti surnu majja: koolnu asetati suitsuaugu kohale sätitud lattide peale, kus ta tasapisi kuivas. Kogunes sedasi suitsutatud surnuid lae alla palju, korjati nad kokku ja maeti maha.