Inimesed
24. november 2010, 06:58

Kes on Eleonora Berg? (5)

Eleonora Berg on nimi, mis jookseb mitme teleseriaali lõputiitrites. Kes on see salapärane stsenarist, kes niisuguse varjunime taha peitub? Või on see pärisnimi?

Toomas Kirss Eesti salapäraseimast stsenaristist: ta on vaid minu oma!

Eleonora Berg kirjutab stsenaariume teleseriaalidele «Kelgukoerad» (aastast 2006) ja «Pilvede all» (aastast 2010). Tema tegelikku nime pole avalikult kunagi välja öeldud. «Õiget nime tean vaid mina, «Kelgukoerte» režissöör Raivo Maripuu ja Kanal 2 programmijuht Olle Mirme,» ütleb produtsent ja režissöör Toomas Kirss.

«Ja see inimene ise. Olen saanud päris palju naerda, kui olen lugenud, kes kõik meil kirjutavat: autorite kollektiiv, Stella K. Wadowsky, Kerttu Rakke, Kati Murutar ja Kaileen Mägi…»

Teleinimesed räägivad üha kõvema häälega just tandemist Kätlin Kontor-Toomas Kirss. Kui aga Toomas Kirsilt küsida, kas ta vannub, käsi südamel või piiblil, et Eleonora Bergi nime taha ei varju just tema ise koos elukaaslase Kätliniga, tuleb kiire vastus: «Ei ole mina ega ka minu kaasa, ehkki seda varianti on pakutud väga palju. Seda on väga tore kuulda, aga ma tõesti... pole nii andekas,» naerab Kirss. «Niipalju võin öelda, et Eleonora Bergi taga on algusest peale olnud üks inimene ja ta on naine.

Kuna inimene ei taha ennast avalikkuse ette tirida, siis miks peaks meie seda tegema? küsib Kirss retooriliselt. ««Kelgukoerte» stsenaariumi kirjutama hakates tahtis ta tõestada, et kirjutab head asja, mida inimesed vaatavad, et tema stsenaariumi järgi vändatud telesarja vaataks võimalikult palju inimesi. Nii ka läks ja teadupärast ongi meie kuningas just reiting. Tal ilmus ka Naistelehes kaheksaosaline järjejutt «Peaministri mõrv». Nagu ütles, on tema edevus nii stsenaristi kui ka jutuvestjana rahuldatud ning tal pole eneseeksponeerimiseks vähimatki vajadust.»

Mis on Eleonora Bergi puhul veel väga hea: ta on minu oma, kiidab Kirss. «Ta tegelebki vaid kahe seriaali stsenaariumi kirjutamisega – kuna keegi teda ei tea ega tunne, siis ei helista talle ei Raivo Suviste, Kris Taska ega keegi kolmas-neljas, et aita kirjutada seda või toda. Sest ega neid kirjutajaid meil nii väga palju ka pole. See on väga suur asi, et Eleonora Berg ei killusta ennast.»

«Me maksame talle üsna normaalselt,» ütleb Kirss. «Ta elab sellega väga hästi ära ja on väga rahul. Ei ole tüütavat pirinat kõrvus ega ahvatlevaid pakkumisi. Tegelikkuses on see produtsendi ilus unenägu, kui sa leiad inimese, kes sul niimoodi tööd teeb.»

Kirsi sõnul on Eestis tekkinud olukord, kus igaüks, kes vaevaks võtab, ongi kohe kirjanik. «Kui iga modellihakatis või poliitik haarab sule ja kui kõik kirjutavad elulooraamatut, on kuskil kandist kirjaniku elukutse ikka kõvasti devalveerunud. Kui Kadri Kõusaared ja kes kõik veel ennast kirjanikuks peavad, on ikka midagi lahti. Kui mingi tibi ütleb, et ma hakkan nüüd kirjutama romaani, ma hakkan nüüd oma elust raamatut kirjutama, siis – andke andeks! – see pole nagu kirjandus.» Samas on Toomas Kirsi sõnul ka Eleonora Bergil tulevikus plaanis kirjutada vähemalt üks romaan.

Keda on peetud Eleonora Bergiks

Toomas Kirss

Kätlin Kontor

Stella K. Wadowsky

Kerttu Rakke

Kati Murutar

Kaileen Mägi

Ott Sepp