PEREKOND KIVISAAR: Alari sõnul vanim poeg Arle alles otsib ennast, pisem poeg Adrian Hanley armastab üle kõige «Saaremaa valssi» laulda ja autode-traktoritega hullata. Aastane pisitütar Lakendra Amerii harjutab juba laulupiiga ametit. Foto: Marko Söönurm
Inimesed
17. november 2010, 07:00

Alari Kivisaar: minu vana aja kasvatustarkused ajavad naise närvi (67)

"Kui ei söö, ju siis ei ole kõht tühi. Ma kasutan seda ütlust siiani, kui poiss süüa ei taha," toob raadiohääl ja saate "Võta või jäta" juht Alari Kivisaar (43) näite, mida tema on oma isalt õppinud ja nüüd omagi lastele õpetab. Alari naerab, et tema naine Hille läheb selle ütluse peale alati närvi.

"Ütleb, et kuule, sina, oma vana aja tarkustega! Naine ei salli seda suhtumist ja pole sellega nõus, kuigi mina arvan, et see on jumala õige," seletab Alari.

Hille ja Alari Kivisaar tähistasid septembris 20. pulma-aastapäeva, paarina on nad koos olnud juba umbes 25 aastat. Laste kasvatamise poolelt on nad muidu üsna üksmeelsed. "Tahame, et lapsed oleks viisakad, ei oleks pätid ja jõhkrad, ei röhitseks lauas, nii et ega meil siin väga suuri erimeelsusi ei ole," lausub Alari, et neil polegi mingeid erilisi kasvatusmeetodeid.

Isalt jäi külge muusikahuvi

Oma lapsepõlvest mäletab Alari, et tema isa oli tohutu tehnika- ja motospordihuviline. "Ema-isa läksid küll mingil hetkel lahku, aga sellest ajast, mil isa meie juures elas, on lahedaid mälestusi küll! Meenuvad rallid ja suursõidud ja krossid, mida vaatamas käisime (isa küll ise ei sõitnud). Samuti olid nad emaga maru kibedad käed laskmises – käisin lasketiirus kaasas ja siis sai padrunikesti kokku korjatud. See oli igavesti põnev," mäletab raadiohääl lapsepõlvest.

Alarile ei jäänud küll külge motosport, kuid jäi külge isa teine tehnikahuvi – muusikavidinate ja muusika enda vastu. "Nii kui mõni uus kassetikas jälle välja ilmus, oli meil kõik sellega seonduv kohe olemas. Sellest sai alguse ka minu diskorivärk," räägib Alari. Poiss ehitas tollal ise koju värvimuusika. "Meil majaümbruses oli veel poisse ja siis me seal mässasime ja möllasime ja lindistasime – naabermaja keldrist hakkas ka see diskode tegemine pihta," muheleb Alari.

Alari on kolme lapse isa: Arle (21), Adrian Hanley (5) ja Lakendra Amerii (1). Kui tema päris oma isalt muusikahuvi, siis mida nakatavat on Alari lapsed temalt külge saanud? Ta kondab tihtipeale fotoaparaadiga looduses ja jäädvustab kauneid hetki ja tõepoolest – väikese poisina oli ka Arle Alari sõnul tohutu loodushuviline. "Ei huvitanud teda autod ega traktorid, tal olid loomad ja lilled! Kui ta koolist koju tuli, siis võttis tal see kodutee kolm korda rohkem aega kui teistel, sest ta pidi uurima igat sipelgat, et kuhu ta läheb ja igat putukat, kuhu ta lendab. Tal oli hullult tegemist, nii et ta võis sipelga teekonda jälgida pool tundi – see oli tema jaoks nii huvitav," meenutab Alari. Samas mõtiskleb ta, et tema ise on küll üle keskmise tehnikahuviline, kuid poeg Arlet ei huvita isegi autojuhiloa tegemine.

Pisemad lapsed armastavad muusikat

Noorema pojaga on aga kõik vastupidine: tema on Alari kirjeldust mööda täiesti pöörane traktorite, ekskavaatorite, rongide ja autode fanaatik. "Kui saaks kõrvuti panna Arle ja Adriani mänguasjad, saaks kaks täiesti totaalselt erinevat kuhja!" naerab Alari, et neis hunnikutes poleks ühtki sarnast asja. "Meil on kodus vist sada suuremat ja väiksemat ekskavaatorit," itsitab Alari ja meenutab, kuidas pisem poeg paar suve tagasi tundide kaupa aia ääres seisis ja ainiti jälgis, kuidas ekskavaatorid teeremonti tegid.

Pisitütar Lakendra Ameriile on aga külge hakanud isa muusikahuvi. "Ta polnud aastanegi, kui juba laulis," imestab Alari tänaseni, kuidas tütar laulis "Põdral maja metsa sees" küll ilma sõnadeta, kuid kindla rütmi ja viisiga. "See oli müstiline!"

Muusika huvitab ka Alari nooremat poega Adriani. "Ma ei teagi, millest see alguse sai, aga talle jäi kuskilt kõrvu "Saaremaa valss" ja see hakkas talle nii hullult meeldima, et muud ei teinudki kui ainult laulis seda emaga," laiutab Alari hämmastuses käsi. Vanast pulmalaulikust leidsid nad kogu loo õiged sõnad, mille poeg pähe õppis. "Nüüd ta avastas enda jaoks Youtube’i, kus on neid "Saaremaa valsse" terve posu! Kõik meie õhtud mööduvad Mart Sanderi "Saaremaa valsi" saatel! See oli alguses väga tore ja naljakas, aga nüüd on hakanud päris tõsiselt problemaatiliseks muutuma, sest see laul muudkui tuleb ja tuleb ja poiss muudkui laulab ja laulab lõpmatuseni! Mingi 30 korda vähemalt õhtu jooksul. Adrian on suuteline laulma seda peast eesti keeles ja nüüd juba ka soome keeles!" raputab Alari pead. Et ühes Youtube’i videos laulab seda laulu naine ning saadab sümfooniaorkester, on Adrian lisaks laulmisele hakanud Alari sõnul juba ka viiulimängu imiteerima.