Inimesed
30. oktoober 2010, 08:58

Kolumbus ei toonudki süüfilist Euroopasse

Legendaarset maadeavastajat Christoph Kolumbust on pikka aega süüdistatud selles, et nad oma ajaloolise esmareisiga kandsid süüfilisenakkuse Ameerikast Euroopasse. Usutavasti tõid nad 1493. aastal Hispaaniasse koos uudistega Atlandi tagustest maadest ka Uues Maailmas seigeldes külge saadud surmava haiguse idud, kirjutab teaduspotrtaal Forte.

Nüüd aga annavad teadlaste leitud tõendeid mõista, et too tõbi oli Euroopas ammu enne Kolumbuse sündi. Londoni idapiirkonna surnuaial välja kaevatud luustikel tuvastati süüfilise märgid, tõbe põeti juba kuni kaks sajandit enne Kolumbuse esimest reisi.

Luid uurinud ekspert Brian Connell ütles, et ei kahtle, et luud maeti maha enne Kolumbuse avastusreisi. «Me oleme veendunud, et Christopher Kolumbus ei mänginud haiguse esilekerkimisel ja ajastusel Euroopas mingit rolli. See on otsustav nael Kolumbuse teooria sarka,» osutab Connell.

Kaks St Mary laatsareti kalmistult välja kaevatud süfiliitilist luustikku pärinevad aastatest 1200–1250, ülejäänud viis aastatest 1250–1400.