Inimesed
23. oktoober 2010, 08:58

Ajaloo kuulsaimad armukolmnurgad (2)

Kes lohutas Dianat? Keda armastas Elizabeth Taylor?

USA ajakiri TIME esitleb kõigi aegade kuulsaimaid armukolmnurki, kus tõsieluliste lembeskandaalide kõrval on koht ka kinoajaloo kõmulisimatel afääridel.

Joey Ramone, Linda Ramone ja Johnny Ramone

Kui armukolmnurga satuvad moodustama bändikaaslased, on asi õige sant. Legendaarse USA punkbändi laulja Joey ja kitarrist Johnny Ramone läksid karvupidi kokku, kui Joey (õige nimega Jeffry Ross Hyman) hakkas kahtlustama, et Johnny (ehk John William Cummings) on tema pruudi Linda üle löönud. Ühe versiooni kohaselt oli paarike juba lahku läinud, teise väitel jättis Linda ise Joey maha. Igal juhul oli kisma nii kõva, et Joey pead tuli trombi tõttu opereerida. Johnny ja Linda abiellusid hiljem, kuid bänd funktsioneeris edasi. Siiski: mehed ei rääkinud omavahel peaaegu sõnagi. Joey suri 2001. aastal, Johnny järgnes talle kolm aastat hiljem – endiselt Lindaga abielus olles.

Jim, Catherine ja Jules

Francois Truffaut’ 1962. aasta film «Jules et Jim» räägib kahest mehest, keda ühendab huvi kunsti, kultuuri ja kauni Catherine’i (Jeanne Moreau) vastu. Catherine abiellub Jules’iga (Oscar Werner), kuid nad pole õnnelikud ning vahepeal paistab naine olevat Jules’i Jimi (Henri Serre) vastu vahetanud. Jules ei pane seda eriti pahaks – no ehtsad prantslased, mis teha. Mõnd aega elavad kõik kolm ühe katuse all ja Catherine pendeldab oma kallimate vahet.

Roberto Rossellini, Ingrid Bergman ja Petter Lindström

Vähem kui kümme aastat pärast «Casablanca» armukolmnurgas osalemist oli Ingrid Bergman ise samasuguses olukorras. Tema armuloost Itaalia režissööri Roberto Rosselliniga, kes tegi temaga filmi «Stromboli», sündis laps ning suur skandaal. Näitlejanna ja tema arstist abikaasa lahutasid, Ingridi filmikarjäär jäi 1950. aastate esimesel poolel skandaali tõttu toppama. Mürgiseid sõnu pilluti rootsi filmitähe suunas isegi USA senatis. Bergman ja Rossellini said veel kaks ühist last, kuid nende abielu ei jäänud püsima. Umbes samal ajal, kui see lahutati, jätkas Ingrid Oscarite võitmist – 1945. aastal «Gaasivalguse» eest pälvitule järgnes veel kaks.

Elizabeth Taylor, Eddie Fisher ja Richard Burton

Ehkki femme fatale Elizabeth Taylor oli oma neljanda abikaasa, toonase poptähe Eddie Fisheri tolle seaduslikult kaasalt üle löönud, kahvatus nende kirg Lizi ja Walesi päritolu näitleja Richard Burtoni tormitseva armuloo kõrval. Kui kaks näitlejat «Kleopatra» võtetel tutvusid, haaras iha nende üle võimust ning nad olid sestpeale lahutamatud. Võtteplatsil suudlesid nad kaamerate ees edasi ka siis, kui režissöör oli «stopp!» hüüdnud. Kuigi kumbki oli tollal teisega abielus, jätkus afäär. Lizi ja Richardi vaheline tõmme oli nii võimas, et enne nende abiellumist aastal 1964 ütles sarvekandjast Fisher ajakirjale TIME, et ta ei suudaks sellisel maavärinasarnasel armastusel ilma pealgi ees seista.

Mia Farrow, Woody Allen ja Soon-Yi Previn

Kui näitlejanna Mia Farrow koos oma toonase abikaasa, dirigent André Previniga 1977. aastal Lõuna-Koreast seitsmeaastase orvu lapsendas, tahtis ta temaga oma elu jagada. Hiljem selgus, et tal tuli Soon-Yiga jagada ka oma kauast kallimat, režissöör Woody Allenit. 12 aastat kurameerinud, kuid mitte iialgi ühise katuse all elanud paar läks 1992. aastal koleda skandaali saatel lahku. Mia oli avastanud aktifotod, mis Woody oli toona 22aastasest Soon-Yist klõpsinud.

Soon-Yi ja Woody, kelle vanusevahe on 35 aastat, abiellusid 1997 ning on adopteerinud kaks tütart.

Pattie Boyd, George Harrison ja Eric Clapton

Pattie Boyd inspireeris George Harrisoni kirjutama The Beatlesi laulu «Something» ja Eric Claptonit hitti «Layla». 1964. aastal Harrisoniga tutvudes oli Pattie 19aastane modell. Nad abiellusid 1966, kuid läksid 1974. aastal lahku. Vahepeal oli George’i sõber Eric Clapton Pattie’sse armunud. See kajastus tema 1970. aasta laulus «Layla». Paar abielluski hiljem, kuid lahutas aastal 1989.

Diana, Charles ja «rotveiler»

Ligi 750 miljonit inimest jälgis 1981. aasta juulis, kuidas prints Charles leedi Diana Spenceri altari ette viis. Ent vaatamata tõldadele ja pitsivahule ei osutunud nende armulugu muinasjutuliseks. 1986. aastaks, kui Diana oli ilmale toonud kaks poega, oli Charles omalt poolt taas lõkkele puhunud romansi Camilla Parker Bowlesiga. Nemad kaks olid tutvunud juba 1970. aastal polovõistlusel. Dianal oli kombeks rivaalitari rotveileriks nimetada. 1993. aastal tekkis Briti kõmulehtedesse salvestis intiimsest telefonikõnest, kus Charles rääkis Camillale, et igatseb olla tema tampoon. Kuninglik paar läks lahku ja Diana süüdistas 1995. aastal teleinter-vjuus oma abielu karilejooksus Camillat. «Noh, meid oli selles abielus kolm, nii et natuke kitsaks läks,» oli tema mõru kommentaar. Ametlikult lahutasid Diana ja Charles 1996. aastal. Järgmisel aastal hukkusid südamete printsessiks kutsutud rahvalemmik ja tema uus kallim Dodi al-Fayed liiklusõnnetuses. Sündsalt kaheksa aastat hiljem võttis Charles Camilla ametlikult naiseks.

Victor, Ilsa ja Rick

Kinoajaloo kuulsamaid armukolmnurki jõudis vaatajate ette 1942. aastal koos «Casablanca» esilinastusega. Ilsa Lund (Ingrid Bergman) naaseb oma kunagise kallima, baariomanik Rick Blaine’i (Humphrey Bogart) juurde, ent tal on kaasas oma seaduslik mees Victor Lazlo (Paul Henreid). Taasühinemine võimaldab Ilsal seletada, miks ta Ricki omal ajal hülgas: ta oli avastanud, et Victor polegi surnud, nagu ta Rickisse armudes arvanud oli. Victor on vastupanuliikumise juht, ent ka Rickist saab kangelane: ta aitab abielupaaril natside eest põgeneda. Ning talle ja Ilsale jääb alati nende mälestuste Pariis.

Rhett, Scarlett ja Ashley

Kapriisne preili Scarlett on Margaret Mitchelli romaanis «Tuulest viidud» armunud elegantsesse härrasmehesse Ashleysse, ent too võtab naiseks leebe Melanie. Scarlett leiab lohutust Rhett Butlerist, ent nende armulugu on algusest peale tormiline. Selleks ajaks, kui naine Rhettile armastust avaldab, on too enda väntsutamisest tüdinud ja saadab Scarletti kuradile.