Ansambel Svjata VatraFoto: Teet Malsroos
Uudised
19. oktoober 2010, 10:41

Svjata Vatra loost sai dokumentaalfilm

Homme esilinastub kinos Sõprus hoogne dokumentaalfilm ansamblist Svjata Vatra. "Püha tuli" viib vaataja kultuuriekspeditsioonile Karpaatidesse ja avab tulefolki viljeleva bändi loomingulised tagatoad.

Kuus aastat tagasi oli Ruslan Trochynskyi populaarse Ukraina punkfolk-bändi Haydamaky liige, kes liikus küll ühelt festivalilt teisele, ent igatses siiski ennekõike taga tõelist armastust ning oma pere. Täna elab Ruslan Viljandis, kasvatab seal koos naisega kahte tütart ning loob koos nelja mõttekaaslasega muusikat, mis ühendab eesti ja ukraina pärimuse, ent on siiski just Svjata Vatra nägu.

Muusikadokumentaal "Püha tuli" näitab, kuidas südame sunnil tehtud teod lõpuks ikka tulemuse toovad ning kuidas muusikast võib saada sild kahe kultuuri vahel.

Suur osa filmi võtetest tehti 2009. aasta suvel ansambli folkekspeditsioonil Karpaatidesse. Filmi režissöör on Erik Norkroos.

Dokfilmi linastumisega samal ajal jõuab müüki bändi kolmas kauamängiv "Zillja Zelenen'ke" (eesti k "rohi roheline"), kuhu on koondatud viieaastase põlemise paremik koos mõnede uute lugudega. CDga kaasas oleval DVD-l saab näha Svjata Vatra kontserti mullusel Viljandi pärimusmuusika festivalil ning kolme seni-ilmumata muusikavideot.

56 minutit pika filmi esilinastus toimub homme Tallinnas kinos Sõprus, 22. oktoobril Viljandis Pärimusmuusika Aidas ja 23. oktoobril Tartus Genialistide klubis. Kõikides linnades toimub pärast filmi linastust ka kontsert.

Oktoobri viimasel nädalal jookseb film kinos Sõprus.