Foto: Teet Malsroos
Inimesed
17. oktoober 2010, 13:36
Galerii: Draamateatri sünnipäev

Ita Ever ja Kaie Mihkelson said varastatud ehete väärikate asendajate omanikeks (4)

Draamateatrist 2008. aasta sügisel varastatud teatriajaloole hindamatud rändtalismanid on leidmata, kuid laupäeva õhtul said Ita Ever ning Kaie Mihkelson ehetest inspireeritud autoriehted.

Nimetatud uute ehete autoriks on ehtedisainer Krista Lehari (tema kodulehekülg). Üleandmine toimus üritusel, mis oli pühendatud Draamateatri 90. sünnipäevale. Algsed ehted  - hõbesõrmus, mille pärandas Ita Everile Aino Talvi, ning Kaie Mihkelsoni valduses olnud Lisl Lindau kõrvarõngad - varastati tunamullu 1. novembril. Ehted olid tõenäoliselt eelmisel ööl või õhtul kaasa viidud kammersaalist, kus remondi ajal ajutiselt töötas teatri raamatupidamine ja asus ka seif. Kurjategijad jäid tabamata.

Eilne õhtu möödus aga igati positiivses meeleolus. Teatri suurel laval etendus Priit Pedajase lavastatud pidukava, mis elustas Draamateatri ajaloo alates teatri eelkäija, Paul Sepa era-draamastuudio loomisest 1920. aastal kuni tänaseni välja.

Kava lõpetas Ardo Ran Varrese kirjutatud kantaat "Vastsest templist", mille kandis laval ette kogu tänane Draamateatri näitetrupp.

Draamateatri fassaad aga pakkus silmarõõmu möödujatele, see muutus suureks kinoekraaniks. Maja esiküljel linastus Taavet Janseni, Taavi Varmi ja Andres Tenusaare spetsiaalselt teatri juubeliks loodud 10minutiline videoinstallatsioon, mis räägib teatrist ja ajast, tärkamisest ja hääbumisest.