Klassik ja tema digitaliseerija: Priit Pärna kuue joonisfilmi digitaalse pilditöötluse tegi Tõnu Talivee. Tulemusega jäid rahule mõlemad mehed. Foto: Arno Saar
Inimesed
16. oktoober 2010, 09:09

Priit Pärn digitaliseeriti kirkamaks

"Priidu kuus filmi on kokku 78 minutit, 114 444 kaadrit, 1177 erinevat plaani ning need sisaldasid 239 743 täppi, mis sai ära korjatud," illustreeris filmirestauraator Tõnu Talivee tööd, mida tähendas Pärna filmide digitaliseerimine.

Priit Pärn ja Tallinnfilm esitlesid eile kinos Artis meie kõige tuntuma ja tunnustatuma animaatori DVDd "Priit Pärn. Varased teosed", kuhu on jõudnud kuus Pärna digitaalselt restaureeritud joonisfilmi. Need on "Kas maakera on ümmargune", "... ja teeb trikke", "Harjutusi iseseisvaks eluks", "Kolmnurk", "Aeg maha" ja "Eine murul". Filmid on valminud Tallinnfilmis aastatel 1977–1987 ja taastatud programmi "Eesti film 100" raames. DVD sisaldab filmide subtiitreid eesti, vene, inglise, saksa, soome, prantsuse ja hispaania keeles.

"Võiks öelda, et vahe vana ja pärast digitaalset restaureerimist uue näo saanud filmi vahel on nagu öö ja päev," oli Pärn tulemusega rahul. " Värvid pole kunagi nii kirkad olnud. Sest kui me neid filme tegime, ei teadnud kunagi, mis kvaliteediga on filmilint."

Tõnu Talivee sõnul võttis ühe kümneminutilise filmi restaureerimine aega keskmiselt 1,5–2 kuud. "Kõige keerulisem oli just värvide ühtlustamine, sest nõukogude filmilindid olid tihti erineva kvaliteediga. Aga sama keeruline oli mustuse ja kriimude eemaldamine, mis käis käsitsi, kaaderhaaval. Selles mõttes oli ka natuke keeruline, et Priidul on selline graafika, kus vahel on raske vahet teha, kas miski karv on mustus või on see Priidu graafika," naeris Talivee.