LOOTUSRIKKAD: Kitarrist Kari Kärner (vasakult), uus laulja Artjom Jevstafjev ehk Arka, trummar Andres Arens ehk Pontu ja turvamees-autojuht Rain (puudu on soolokitarrist Daniel Leppsoo ja bassimees Kaspar Peterson) usuvad, et suudavad murda maailmamuusikasse. Foto: ARNO SAAR
Inimesed
15. oktoober 2010, 06:58

Solisti ootamatu lahkumine nurjas Defrage’i Euroopa tuuri (35)

Kas mäletate veel bändi, kes 20kraadist pakast trotsides kaubanduskeskuste juures oma plaate müüs, et Euroopa ja USA tuuri jaoks raha koguda? 1. juulil pidigi algama Defrage’i Euroopa kontserdireis, ent vaid poolteist nädalat varem otsustas laulja Argo grunge-bändist lahkuda.

"Nii hea tunne oli: jess, lõpuks saab Eestist välja tuurile!" meenutab Defrage’i trummar Andres säravi silmi. "Oli küll," noogutavad teised. Siis näod tõsinevad.

"Hakkasime Euroopa ja USA tuuriks raha koguma – plaate müüma ja sponsoreid otsima – eelmise aasta lõpus. Tegime seda oma vabast ajast," ütleb bändi asutaja ja kitarrist Kari. Jaanuaris liitus plaadimüügiaktsiooniga üheks päevaks ka Õhtuleht ja veendus, et noormeeste suurejoonelisel ideel on tõsi taga. Suve hakul teatasidki nad, et pool unistusest – Euroopa tuur – täitub juulis, USA ringreis aga tuleb jaanuaris.

Kümme tundi asjaajamist päevas

Mänedžer Janar leppis kokku 14 esinemist Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Slovakkias, Ungaris, Sloveenias, Austrias, Itaalias ja Šveitsis. Umbes 100 000 kogutud krooni kulus peamiselt bänditehnikale ja promoplaatide juurdetegemisele – nende müügist mõeldi reisi käigus ära elada. Tublisti sai ka proovi tehtud, eesmärk oli käegakatsutav. Siis aga...

"Argo helistas mulle hommikul ja ütles, et tal on üks jutt," meenutab Kari pöördelist päeva. "Saime kokku ja ta teatas, et läheb bändist ära. Arvatavasti oli tal ka perepoolne surve," julgeb kitarrist oletada. "Ei tea, miks ta ei võinud varem öelda. See tuli nagu välk selgest taevast," ei mõista Kari, kes säilitas siiski rahu ja leidis koos Janariga juba sama päeva õhtuks Tallinnast uue laulja. Kontserdid tuli aga tühistada – nii ruttu kogu materjali selgeks ei saa.

Janari sõnul oli välismaale esinemisi saada kõike muud kui lihtne: „Peamiselt tuleb vaid eitavaid vastuseid. Kaks kuud sai sebitud niimoodi, et mitte midagi ei tulnud. Siis peab lihtsalt ohverdama veel rohkem aega ja veel rohkem pingutama. Mõni päev sai kümme tundi jutti telefoni otsas istutud. Skype'i alla läks korralikult raha. Kui alguses tutvustad ennast, siis küsitakse tihti üle, mis bänd ja kuskohast. Tuleb korrutada "Estonia", kuni nad lõpuks aru saavad." Ajanappuse tõttu panebki abituriendist noormees nüüd mänedžeriameti maha.

Pääsesid välismaa raadiosse

Käed rüpes istumise asemel sõitsid neli Defrage’i pillimeest ja turvamees-autojuht Rain hoopis kahekuisele promoreisile. "Käisime läbi kohad, kus pidime mängima. Ütlesime esinemised ära, aga heitsime pilgu peale. Paar kohta said vihaseks ja ähvardasid, et sinna me enam mängima ei saa, ülejäänud olid mõistvad. Kogu aeg mõtlesime, et siin võiks me praegu esineda..."

Lisaks varem kavas olnud marsruudile käis kamp ka Prantsusmaal, Horvaatias, Bulgaarias, Kosovos ja Euroopast väljaski – Türgis, Gruusias, Aserbaidžaanis ja Iraani piiril Astara linnas. "Käisime raadioid läbi. Meid peaks praegu mängitama ühes Prantsuse jaamas, Gruusias andsime ühe intervjuu. Poola MTVs peaks olema üks meie video. Kogusime palju fänne," hindab Kari reisi edukaks.

Plaatidest sai justkui uus rahaühik – selle eest lunastas bänd teel olles nii toitu kui ka autokütust.

Loodavad ABI Iron Maideni produtsendilt

Euroopa ja USA turnee tahab Defrage ära teha järgmisel suvel. Euroopas on neli kontserti juba kokku lepitud, USA puhul loodab bänd produtsent Kevini abile (täisnime ei luba multimiljonärist meelelahutusärimees avaldada). Tegu on Iron Maideni produtsendiga, kes sattus kahe aasta eest Tallinnas Tammsaare pargis Defrage'i esinemist nägema.

Kevin olevat öelnud, et näeb bändis potentsiaali ning palunud poistel endaga järgmisel päeval kohtuda. Nüüd suheldakse meilitsi ja  bändiliikmete sõnul olevat produtsent uusimat loomingut kiitnud.