KROONIMATA SOULIKUNINGAS: Väheseid elusolevaid soulilegende Solomon Burke tavatses esineda hiigeltroonil istudes. Foto: afp/scanpix
Inimesed
12. oktoober 2010, 07:05

Soulistaar Burke suri Amsterdami lennuväljal (2)

Pühapäeval suri Amsterdami lennuväljal 70aastane USA soulikuulsus Solomon Burke, kes polnud viljakas mitte üksnes muusikas: vanameistrit jäävad leinama 21 last ja 90 lapselast.

Soulistaar, kelle lauludest on tuntuim "Everybody Needs Somebody To Love", pidi teisipäeval esinema Amsterdami tuntud muusikaklubis. Saal oli välja müüdud. Ent pühapäeva öösel, kui Los Angelesest teele asunud 70aastane kogukas artist juba lennukiga Amsterdami Schipoli lennuväljal maandus, jäi tema süda seisma. Philadelphias sündinud Solomon Burke alustas karjääri jutlustajana ning juhtis raadios gospelmuusikasaadet. 1960ndate algul sõlmis ta lepingu Ahmet Erteguni plaadifirmaga Atlantic Records. Sama firma all tegutses soulikuulsus Ray Charles. Burke’i esimene hitt oli kantrilaulu "Just Out of Reach" tõlgendus. 1962. aastal tuli uus menulugu "Cry To Me", mis 24 aastat hiljem kõlas kassatükis "Dirty Dancing". 1964. aastal kirjutas ja salvestas Burke oma mõjukaima laulu "Everybody Needs Somebody to Love". Seda on esitanud näiteks Rolling Stones ja Wilson Pickett, aga ka näitlejaid Dan Ackroyd ja John Belushi menufilmis "Bluusivennad".

2001. aastal võeti Burke vastu rock’n’rolli Kuulsuste Kotta. Järgmisel aastal saavutas ta üle pika aja taas edetabelimenu plaadiga "Don’t Give Up On Me", kus esitas Bob Dylani, Van Morrisoni jt laule. 2003. aasta Grammy auhindade jagamisel kuulutati see parimaks nüüdisbluusi albumiks. "Seni, kuni mul veel võhma jagub, laulan Jumala abiga edasi," ütles souliveteran tänavuses intervjuus.

Burke’ist jäävad maha 14 tütart, 7 poega, 90 lapselast ning 19 lapselapselast. Mitmed järeltulijad osalesid tema kontserdituuridel ning tegid ise muusikukarjääri, ent patriarh Solomoni menu pole ükski neist korrata suutnud.