Kody Brown ja tema naised (vasakult): Janelle, Christine, Meri, Robyn. Foto: AP/SCANPIX
Inimesed
8. oktoober 2010, 06:59

Mormoon ja tema neli naist: "Oleme ju normaalne pere!" (62)

USAs on paksu pahandust sünnitanud mitmenaisepidaja elu kajastav reality-seriaal. Prokuratuur võib nelja naisukese ja 13 lapsega Kody Browni kohtu ette tirida.

Telekanal TLC alustas tõsielusarja "Sister Wives" ("Õdenaised") näitamist septembris. Seriaal kajastab Utah’ osariigis Lehi linnas elava reklaamimüügimehe Kody Browni ning tema nelja naise – Meri, Janelle’i, Christine’i ja Robyni – elu. Nende majas sirgub kuraditosin last. Vaatajad olid 42aastase karumõmmilikult sümpaatse Kody haaremist šokeeritud, ent Brownid kinnitavad, et nende elu on täiesti normaalne. "Oleme pere nagu iga teinegi," ütles 41aastane Janelle ajakirjale People. "Meil on tülisid, me armastame oma lapsi ja tahame, et nad õnnelikud oleksid," seletas neljast naisest vanim.

Pereisa käib naiste vahel külakorda

"Ma lihtsalt armusin. Ja armusin uuesti. Ja siis jälle," seletas end mormooni fundamentalistiks pidav Kody, miks ta kolm aastat pärast abiellumist uue naise ning aasta hiljem veel kolmandagi võttis. Ainsana on Kodyga ametlikult abielus Meri.

Naispere omavahelised suhted pole pingeteta. Seriaali esimeses osas sai näha, kuidas Meri, Janelle ja Christine peavad niigi suures peres omaks võtma neljanda naise Robyni. Kody pole 16 aastat ühegi uue naisega kudrutanud, nüüd on haarem häiritud. Meri puhkeb nutma ja kuulutab, et püsib Kody juures üksnes tütre pärast. Kuid rotatsioonisüsteem seksimisel – igal naisel on oma tuba, kuhu Kody aeg-ajalt öiseid visiite teeb – ei tundu prouadele kentsakas. "Minu arvates oleme me küll normaalsed," ütleb Christine. "Minult küsitakse: mis tunne sul on, kui Kody teise naisega seksib? Selle peale ütlen ma: no isver, seksigu!"

Kodyt oma hingesugulaseks nimetav 31aastane kolme lapse ema Robyn usub, et lastele tulevad mitu ema ainult kasuks. "Neil on rohkem inimesi, kelle õlal nutta ja kes neid armastavad." Iseasi, kas Brownide võsukesed seriaali võtteid naudivad. "Meil on teismelisi, nii et mõnel päeval on seis väga hea, mõnel päeval mitte nii väga," tunnistas Janelle. "Vahel ei taha nad võtetest osa võtta. Siis nad lähevad lihtsalt oma tuppa ja on omaette. Aga järgmisel päeval tahavad nad tavaliselt jälle platsis olla."

Ähvardab viis aastat türmi

Brown ja tema naised poseerivad seriaali reklaamifotol, näod laia naeru täis. Nad avalikustasid seriaaliga oma eluviisi, lootes mormoonide kurikuulsale mitmenaisepidamisele posiitvset imagot tekitada. Mõistagi vajab hiigelpere ka lisaraha, mida reality-sarjaga teenida saab. Kuid mitmenaisepidaja igapäevaelu kujutamine vallandas USAs skandaali, mis jõudis ka Utah’ politsei kõrvu. Võimud alustasid juhtumi uurimist ja asi on jõudnud juba osariigi prokuratuuri. Brownidele ei panda süüks üksnes seadusevastast polügaamiat, vaid ka oma kuriteoga uhkeldamist miljonite televaatajate silme ees. Süüdimõistmise korral ähvardab Kodyt kuni viieaastane vanglakaristus.

"Olime pettunud, kui kuulsime uurimise algatamisest, aga kui otsustasime selles sarjas osaleda, teadsime riske," ütles abieluviisik hiljutises pressiavalduses. "Tundsime meie pere ja ennekõike laste pärast, et asi on riski väärt."