Ameerika reality-staar Kody Brown oma nelja nn õdenaisega.Foto: AP
Müstika
29. september 2010, 16:48

Ameerika <em>reality</em>-sari mitmenaisepidajast käivitas politseiuurimise

Ameerikas jooksev uus reality-seriaal „Sister Wives" ('õdenaised') on äratanud politsei huvi. Seriaal näitab Utah osariigi müügimehe ja tema nelja naise, keda ta kõiki abikaasaks nimetab, igapäevategemisi. Politsei alustas uurimist, kas peres ei toimu seadusega keelatut.

Kaamera jälgib seriaalis 41-aastase Kody Browni, temaga koos elava nelja naise - Meri, Janelle'i, Christine'i ja Robyni - ning nende 16 lapse elu. Filmi esimene osa tuli ekraanile TLC-kaabeltelevisiooni kaudu pühapäeval, vahendab CNN.

Esimest osa jälgiti ka Browni kodulinna Salt Lake City Lehi linnaosa politseijaoskonnas, mis vallandas politseiuurimise.

Eile tegid Brownid avalduse, et on pettunud vaatamata sellele, et saates esinemiseks nõusoleku andmisel olid nad riskidest teadlikud. Tegelikult on Kody Brown ametlikult abielus vaid ühe naisega. Kolme ülejäänut kutsub ta õdenaisteks, vahendab Reuters

Brown on mormoon ning mormoonide seas on mitmenaisepidamine üldine, eriti Utah's. Sada aastat tagasi keelustati mitmenaisepidamine seadusega, kuid seda elulaadi viljeldakse kõrvalistes kohtades endiselt.

Kuni 2001. aastani vaatas riik asjale läbi sõrmede, kuni viit naist pidanud Tom Green kaitses oma elulaadi televisioonis. Mees pandi vangi topelt abiellumise ning lapse vägistamise pärast (1986. aastal abiellus ka 13-aastase tüdrukuga).

USA-s peetakse Brownide juhtumit mitmenaisepidamisse suhtumise pöördepunktiks. Ehkki mitmenaisepidamine on seadusega keelatud, on mitmenaisepidajate elu sõltunud suuresti kohalikest ametnikest.