Foto: Internet
Inimesed
29. september 2010, 07:00

Imemees MacGyver parandas autoradiaatorit toore munaga (15)

Täna 25 aastat tagasi jõudis USAs teleekraanile leidlik salaagent MacGyver, kes oleks oma truu Šveitsi armee noaga ja kleeplindirulliga suutnud pesumasinale peedistki trumli teha.

Angus MacGyveri trump oli laialdaste keemia-, füüsika- ja tehnikaalaste teadmiste praktiline rakendamine ning igapäevaesemete leidlik kasutamine hetkedel, mil surm paistis juba silme ees olevat. Sellest levis angloameerika kõnekeelde isegi verb "macgyveriseerima". MacGyveri teine trump oli tänavu jaanuaris 60 aasta juubelit pidanud osatäitja Richard Dean Andersoni pealetükkimatu sarm.

MacGyver keeldus tulirelva kaasas kandmast või kasutamast – üksnes seriaali avaosas võis teda näha Kalašnikovi automaati täristamas. Põhjus ulatus tema lapsepõlve, mil ta oli kogemata sõbra maha lasknud. Kooliõpetajad kiitsid, et nupukas Mac äratas lastes huvi teaduse ja meisterdamise vastu. Näiteks said vaatajad teada, et väävelhappelekke vastu aitab šokolaad. Ent seriaali loominguline tiim kandis hoolt, et olmekeemiat sisaldavatest trikkidest oleks mõni tähtis element välja jäetud – eks ikka selleks, et lapsed neid kodus matkides endale viga ei teeks.

Seriaali tegijad pakkusid fännidele rahalist preemiat, et nood stsenaristidele häid ideid saadaksid. Kord pakkus keegi noor MacGyveri fanatt välja, et salaagent võiks auto radiaatori ära parandada, valades selle sisse toore munavalge. Selle tembu ümber ehitati 1987. aastal eetrisse läinud episood "Bushmaster" ning idee autor sai kenakese tasu. Kuid kasutuskõlblikke ideid jõudis "MacGyveri" tegijateni siiski harva.

"MacGyverit" tehti seitse hooaega. Sarja viimane osa läks Ameerikas eetrisse 21. mail 1992. Ent Maci seiklusi käiatakse kogu maailma telekanalitel endiselt menuga ning kuulu järgi hakatakse peagi väntama seriaalil põhinevat mängufilmi. Kaks "MacGyveri" telefilmi on juba olemas.