Veiko Õunpuu Foto: Teet Malsroos
Film
27. september 2010, 13:44

Eesti filmid pärjati Riias rohkete auhindadega

Laupäeval lõppenud Riia rahvusvahelisel filmifoorumil Arsenals võitsid eesti filmid kokku viis auhinda.

Veiko Õunpuu film „Püha Tõnu kiusamine", mis võistles nii Balti kui rahvusvahelises võistlusprogrammis, tõi Arsenalsilt kolm auhinda. Film hinnati parimaks Balti võistlusprogrammi mängufilmiks, lisaks pälvis ta ka rahvusvahelise filmiajakirjanike žürii FIPRESCI auhinna ja samuti Interfilmi žürii auhinna, kes hindas nii Balti kui rahvusvahelise võistlusprogrammi filme.

Lisaks said kõik rahvusvahelises võistlusprogrammis osalenud filmide režissöörid auhinnaks ka „maagilise kristalli", kuhu on graveeritud tiitel „Parim režissöör".

Interfilmi (rahvusvaheline kirikutegelaste) žürii ergutuspreemia ja patulunastuskirja sai Jaak Kilmi ja Kiur Aarma dokumentaalfilm „Disko ja tuumasõda".

Balti võistlusprogrammi parimaks dokumentaalfilmiks tunnistati sarjas Eesti lood valminud Moonika Siimetsa film „Maailmameister". Selle auhinnaga kaasnes ka 2000 dollari väärtuses valgustehnika renti firmalt Cinevera LV.

Lisaks osalesid eesti filmidest Arsenalsil veel Marko Raadi „Lumekuninganna", animafilmid „Tuukrid vihmas" (režissöörid Priit ja Olga Pärn), „Õhus" (režisslöör Martinus Daane Klemet) ning Balti võistlusprogrammi avafilm - Ove Mustingu „Kallis sõber, sind austan".

Arsenalsi festivali peapreemia, mis selgus taaskord loosi teel, võitis Ukraina režissööri Maxim Vasyanovich filmiga „Mum died on Saturday in the Kitchen".