LIGI 40 ÜHIST AASTAT: Patrick Swayze tutvus Soome päritolu Lisa Niemiga 1970. aastal oma ema tantsutunnis. 1975. aastal sõlmitud abielu osutus Hollywoodi üheks vastupidavamaks. Selle katkestas alles Patricku surm. Foto: reuters/scanpix
Inimesed
14. september 2010, 07:02

"Teadsin, et Patrick on kusagil, kus tal on parem." (3)

"Dirty Dancingu" staari Patrick Swayze’i surmast täitub täna aasta. 34 aastat Patrickuga ühist elu elanud Lisa Niemi rääkis ajakirjale People, et saadab kõhunäärmevähki surnud abikaasale ikka veel tekstisõnumeid.

Lisal ja Patrickul oli palju ühiseid tavasid, mida naine iialgi ei unusta. Näiteks oli neil kombeks lennukisse istudes teineteisele mobiilisõnum saata. "Kirjutasin seda, mida alati: ma armastan sind. Ja siis nutsin natuke endamisi," meenutab naine ajakirja People intervjuus üht oma viimatist lennusõitu. "Aga tagasi see sõnum ei tulnud. Nii et kas Patrick sai selle kusagil kätte või keegi sai rõõmustada: "Mind armastatakse!" Ja teate, mis? Mõtlesin, et olen igal juhul rõõmus."

Patrick oli rasket lahingut kaotades 57aastane. Kõhunäärmevähidiagnoos tundus talle saatuse julma naljana. Ent mees suutis peatse surmaga leppida. "Hakkasin endamisi mõtlema: Ma olen läbi elanud rohkem elusid kui kümme inimest kokku. See on olnud üks imeline reis. Nii et pole hullu," kirjutas näitleja abikaasaga kahasse ilmunud mälestusteraamatus.

Swayze jumaldas riskantset elu

Kuigi oma kuulsaimas filmis "Dirty Dancing" kehastas Patrick tantsijat, olid eraelus tema hobid rangelt matšolikud: ta ammutas rõõmu rallisõidust, langevarjuhüpetest, hobuste taltsutamisest ning armastas isegi härgade seljas sõita.

Kord oli Swayze’il surm silme ees, kui ta oma eralennukiga kõrbes avarii tegi. Ränk kukkumine hobuse seljast lõppes ajutise alakehahalvatusega. Riskantseks meelelahutuseks võib pidada ka alkoholilembust, mille tõttu Patrick vahepeal võõrutusravil viibis, ning sõprust kokaiiniga, millele ta õnneks üsna pea lõpu tegi.

Tagatipuks tõmbas näitleja kolm pakki sigarette päevas. Suitsetamist nimetas kauboi pojana sündinud Patrick viimseks mehelikuks rituaaliks. Ta keeldus sellest loobumast isegi siis, kui tal vähk diagnoositi. "Mul on niigi ainult viis minutit elada," muigas ta mõrult.

Naine leinab endiselt

Kui oli selge, et arstid ei suuda tema mehe heaks enam midagi teha, otsustas Lisa Patricku koju surema tuua. "Arvasin lihtsalt, et ta oleks seda ise tahtnud." Mehe eest hoolitsemisel olid talle abiks põetajad. Lähedased said nõnda Patrickuga hüvasti jätta.

Kui Patrick suri, hoidis Lisa tema kätt. "Tahan uskuda, et ta teadis, et ma olen sealsamas. Kartsin alati, et löön verest välja. Hingesugulase lahkumine, see oli kohutav, aga samal ajal teadsin, et Patrick on nüüd kusagil, kus tal on parem olla. Kogu tema jaks oli kadunud."

Lapsi, kellest Lisa pärast Patricku lahkumist tröösti ammutaks, abielupaaril pole. Naine leinab endiselt, kuid on tuleviku suhtes optimistlikum. "Ma tean, et ta tahtis, et minuga kõik korras oleks. Ja ma olen nüüd tugevam. Tõsiasi, et mul on juba esinenud mõningaid häid päevi, annab mulle lootust, et neid tuleb veel."