TAPEET, MITTE TELLISSEIN: «Vihje tellisseina kasutamise kohta kujunduselemendina on täiesti kohatu, sest vaataja näeb tegelikult hoopis telliskivikujundusega tapeeti, mis tollal oli väga in,» pareerib lavastaja Ain Mäeots kriitikat. Foto: ERR
Inimesed
11. september 2010, 08:57

Ain Mäeots: "Tegelikult sarnanes sarja "ENSV" tegemine nõukaajaga." (71)

"Järgmistes osades katsuge ikka parteifunktsionäär ja EKP KK töötaja ühisköögi pealt viietoalisesse eraldi korterisse elama panna, siis nagu rohkem tõetruu tolle aja kohta. Sellise kaliibriga "redis" ju ühiskorteris ei elanud või?" heidavad tähelepanelikud vaatajad ETV uue telesarja "ENSV" koduleheküljel saate tegijatele ette, et need pole ajastu loomisel olnud küllalt järjekindlad.

Mainitud on seda, et 1982. aastal, Brežnevi surma-aastal, mil saate tegevus käib, polnud ei keeratava korgiga viinapudeleid ega ruumikujunduselemendina tellisseina.

"Tegelikult sarnanes sarja tegemine nõukaajaga, kus kõik tuli teha põlve otsas ning kokku tuli kombineerida neid rekvisiite ja asju, mida tutvuste kaudu kätte saada õnnestus," pareerib kriitikat sarja lavastaja Ain Mäeots. "Ning vihje tellisseina kasutamise kohta kujunduselemendina on täiesti kohatu, sest vaataja näeb tegelikult hoopis telliskivikujundusega tapeeti, mis tollal oli väga in. Ma tean, et mõned detailid olid ebatäpsed, ma isegi nõudsin võtteplatsil nii mõnegi asja väljavahetamist, mis näiteks puudutas plaadiümbriseid ja ajakirju, mis otseselt silma riivasid," lubab Mäeots, et vigu püütakse parandada. "Mis puutub esimeses osas nähtud telerisse, siis see on pärit tõepoolest palju hilisemast ajast. Aga niipalju, kui ma tean, otsiti nädalaid telerit, mis reaalselt töötaks, aga ei leitud. Vajasime aga vaid töötavat televiisorit."

Sarja ühel produtsendil Tarmo Kivivälil on ka väitele, et keskkomiteetöötajad ei elanud tol ajal ühiskorteris, vastus varnast võtta. "Mu enda parteitöötajast tädi elas Tatari tänaval ühiskorteris. Ka meie seriaalis Laine Mägi kehastatud tegelane ei kuulu ladvikusse, vaid ta on kõige tavalisem keskastme parteitöötaja."

Kiviväli lisab, et igaühel on oma ajalugu ja võimalused olid erinevad. "Lõuna-Eestis elati siiski teistmoodi kui Põhja-Eestis. Ja meremeeste peredes elati kolmandat moodi. Küsimus on selleski, et isegi paljud 80. aastate tooted suutsime me hankida, kuid need pole enam kaubandusliku välimusega. Näiteks kingituseks toodud mikseri karp oli juba sedavõrd kulunud, et ta ei kannata telepildis uue kingituse mõõtu välja."

Lavastaja Mäeots rõhutab, et tegemist oli säästueelarvelise telesarjaga. "Võtsime maksimumi, mida eelarve võimaldas. Välismaal tehakse selliste retrosarjade puhul kõikidest rekvisiitidest ja detailidest uued koopiad, aga see on kallis lõbu."