Rupert ja Anna MurdochFoto: Getty Images/AOP
Inimesed
26. august 2010, 06:59

Lahutuse hind: 20 miljardit krooni! (12)

Seksiskandaaliga rüvetatud golfiäss Tiger Woods, kelle abielulahutus esmaspäeval avalikuks sai, peab oma naisele Elin Nordegrenile maksma summa, mis võib ulatuda 100 miljonist dollarist 500 miljonini (ligi 6,2 miljardi kroonini). Ent kõigi aegade kalleima lahutusega on seotud hoopis Eesti!

Briti leht Daily Telegraph on koostanud kõigi aegade kalleimate abielulahutuste esikümne, milles figureerib nii ärihiide kui ka meelelahutusstaare.

1. Rupert ja Anna Murdoch – 20 miljardit krooni

Austraalias sündinud Ameerika meediamagnaadi Rupert Murdochi abielu Eesti päritolu Anna Tõrvaga kestis 32 aastat. Kolme lapsega paar läks lahku 1998. aastal, kui Rupertil oli tekkinud armulugu oma firmas töötava tõlkija, Annast tunduvalt noorema Wendi Dengiga. Lahutus jõustus 1999. aasta juunis, mil Rupert nõustus Annale jätma 1,7 miljardit dollarit. 17 päeva hiljem pidas ta Wendyga pulmad.

2. Adnan ja Soraya Khashoggi – 10,6 miljardit krooni

Saudi ärimees Adnan kogus Saudi kuningliku perekonna rahvusvahelise relvaärimehena määratu rikkuse. Seejärel asutas ta Šveitsis oma firma Triad, millele kuulus panku, hotelle ja kinnisvara üle kogu maailma. Sorayaga abiellus ta 1961. 19 aastat hiljem jõustunud lahutusega sai naine endale kuulu järgi 874 miljonit dollarit.

3. Craig ja Wendy McCaw – 5,6 miljardit krooni

Craig McCaw’ jõukuse võti oli hädise kaabeltelevisiooniteenuse muutmine edukaks äriks, mille ta viimaks 755 miljoni dollari eest maha müüs. 1981. aastal hankis Craig mobiiltelefonide litsentsid ja müüs need telefonifirmale AT&T umbes 12 miljardi dollari eest. Oma tulevase naisega tutvus ärihiid Stanfordi ülikoolis. Abielu kestis 21 aastat. 1995. aastal andis lahutuse sisse Wendy, kes nõudis Craigilt toetust luksusliku elu jätkamiseks. Naine oli harjunud iga kuu kulutama 200 000 dollarit.

4. Roman ja Irina Abramovitš – 2,8 miljardit krooni

Esialgu sahistati, et abielu purunemine teeb Irinast kõigi aegade rikkaima eksnaise. Ühel hetkel usuti, et Vene naftaoligarh peab talle välja laduma vähemalt miljard dollarit. Ent Vene allikate väitel leppis proua Abramovitš 300 miljoni dollariga. Selle summa sisse kuuluvad luksuskodud Suurbritannias ja Moskvas, jaht ja eralennuk.

5. Michael ja Maya Polsky – 2,25 miljardit krooni

1975. aastal Ukrainas abiellunud paar maandus järgmisel aastal USAs, kaasas vaid neli kohvrit ja 500 dollarit. 2003. aastal nõudis Maya energiamagnaadilt lahutust, viidates ületamatutele erimeelsustele. Oktoobris 2006 otsustas Chicago kohus, et proual on õigus vähemalt poolele paarikese varadest.

6. John "Jack" Welch ja Jane Beasley – 2,2 miljardit krooni

Endine General Electricu juht Welch abiellus 1989 ning lahutas 2003. Ehkki kuulu järgi oli mees sõlminud abieluvaralepingu, kaotas see kümne aastaga kehtivuse ja naine sai lahutusega umbes 180 miljonit dollarit.

7. Michael ja Juanita Jordan – 2 miljardit krooni

Endine Chicago Bullsi tõmbenumber Michael Jordan abiellus Juanita Vanouyga aastal 1989. Lahutati 2007. aastal, ehkki esimest korda oli naine lahutuspaberid sisse andnud viis aastat varem.

8. Neil Diamond ja Marcia Murphey – 1,6 miljardit krooni

Kui Ameerika laulja Neil Diamond Marciaga tutvus, oli ta alles abielumees. Kireleekidest sündinud teine abielu purunes 1994. aastal – taas kord ületamatute erimeelsuste pärast. Diamond on väitnud, et loobus hiigelsummast Marcia kasuks täiesti vabatahtlikult.

9. Steven Spielberg ja Amy Irving – 1,2 miljardit krooni

Piltilusa näitlejatari Amy Irvingi läbimurdeks sai õudusfilm "Carrie", kus ta ainsana veresaunas ellu jäi. Menurežissöör Spielbergiga abiellus ta 1985. aastal. Ent juba neli aastat hiljem oli abielu läbi. Steven kandis hoolt, et tema poja Maxi ema oleks elu lõpuni kindlustatud.

10. John ja Beverly Charman – 1,15 miljardit krooni

Hilisem Londoni kindlustusturu kuningas John Charman tutvus oma tulevase naisega 1969. aastal keskkoolis. 1976. aastal paari minnes polnud kummalgi erilist vara. 2003. aastal tegi Charman abielule lõpu, öeldes naisele, et kolib Bermuda saarele. Algul üritas kindlustuskunn Beverlyle nende mõistes vaid sandikopikaid visata, kuid kohtunik otsustas, et õiglane oleks jätta naisele 37% Charmani varadest. Mees kaebas otsuse edasi, kuid kaebust ei rahuldatud. Seda peetakse Suurbritannia kulukaimaks lahutuseks.