Helend Peep (1910-2007)Foto: Aldo Luud
Inimesed
18. august 2010, 12:46

Vanemuine tähistab Helend Peebu 100. sünniaastapäeva (1)

Pühapäeval, 22. augustil kell 16 korraldab Vanemuise teater väikese maja ovaalsaalis ürituse, millega tähistatakse tuntud näitleja ja laulja, pool sajandit Vanemuises töötanud Helend Peebu 100. sünniaastapäeva.

Helend Peebu kutseline teatritee algas 1938. aastal Vanemuise teatri koorilauljana. Töötanud vahepealsetel aastatel näitlejana ka Kuressaares ja Tallinnas, jõudis ta 1946. aastal Vanemuisesse tagasi, algul ooperisolisti, hiljem ka väga hinnatud ja mitmeid peaosi mänginud draamanäitlejana. Lavalaudadel viibis ta peaaegu oma pika elu lõpuni 2007. aastal. Tänavu 29. juulil täitus tema sünnist sada aastat.

"Ilma mingi kahtluseta oli Helend Peep fenomen kogu Eesti teatriloos," ütles Vanemuise draamajuht Sven Karja. "Oma pika eluea ja kestva vormispüsimise tõttu jõudis ta kaasa teha peaaegu kogu Eesti kutselise teatri senise arenguloo: nooruspäevil isetegevuslaval mängida koos Paul Pinnaga, oma viimastes rollides olla partneriks tänasele Eesti teatrinoorusele."

Mälestusõhtu kontsertosas esinevad RO Estonia solist Urmas Põldma, vanemuislased Merle Jalakas, Kai Visnapuu ja Made Sõlg. Tekste Helend Peebu sel aastal ilmuvast monograafiast esitab Tanel Jonas, üllatusnumbriga astub üles Helend Peebu poeg, tänane vanemuislane Ao Peep. Sissepääs üritusele on tasuta.