Inimesed
16. august 2010, 07:00

Kirovi nimest sündis palju kasu (4)

12. augustil 1950 kogunesid Põhja Kaluri, Murdlaine, Randlase ja Forelli kolhoosi juhatused arutama, mida ühinemisel nimeks võtta. Kui kõigil oli juba vaidlemisest villand, pakkus Harjumaa parteikomitee esindaja välja Kirovi nime. Kuna keegi ei viitsinud enam vaielda, siis hääletatigi selle poolt.

Sergei Mironovitš Kirov oli üks Stalini-aegseid populaarsemaid kommuniste Venemaal. Stalin hakkas temas nägema konkurenti ja lasi KGBl ta tappa. Avalikult teatas Stalin, et rahvavaenlased on ühe tema parema sõbra julmalt mõrvanud, ja korraldas uued tapatalgud vastaliste hävitamiseks.

Kirovi nimest sai kolhoosirahvas palju kasu, muu hulgas oldi sõprussidemetes Kirovi teatri ning teiste Nõukogude Liidu Kirovi-nimeliste kultuuriasutuste ja tööstusettevõtetega.

Oskar Kuuli ajal vahetusid riigivalitsejad Hruštšovist Jeltsinini, aga tema jäi. Tema fenomen seisneb ilmselt selles, et suurepärase majandusmehena ei keskendunud ta üksnes kalatootmisele, vaid lõi selle kõrvale ka muid tulutoovaid ettevõtteid.

Igal pool mujal töötades pidid kodanikud maksma riigimakse, aga kolhoosnikelt ei võetud mingit maksu. Tänu sellele jäi ka neile rohkem raha kätte.