KÕIGI LASTE LEMMIK: Laastust lokkidega naljanina Buratinot kehastas Minski koolipoiss Dima Jossifov, kelle režissöör leidis jalakäijate tunnelist. Moskva filmiinstituudi haridusega Jossifov on režissöör, kes väntab peamiselt reklaamklippe. Foto: Itar-Tass
Inimesed
6. august 2010, 06:59

«BURATINO» 35: mis on kultusfilmi lapsstaaridest saanud? (14)

Tänavu täitub 35 aastat Nõukogude laste kultusfilmil «Buratino seiklused». Kuidas meenutavad omaaegsed lapsstaarid võtteid? Ja mis on neist saanud?

«Meile, lapsnäitlejatele, oli see pigem suur seiklus kui tõsine töö,» kinnitab Malvina osatäitja Protsenko. «Aga mis seiklus see ilma riskita oleks?» Teda, noort daami Malvinat, trikitama ei sunnitud. Küll aga oli vaevaline nukuvälimuse saavutamine.

«Mulle mätsiti iga päev mitu kilo grimmi näkku. Ma ei liialda,» kinnitab Protsenko. Suvistel võttepäevadel sulas grimm koos higiga, nägu lõi päikese käes punetama. «Nüüd mõistan, et see oli paras õudus. Seitsmesel plikal olid mõned piimahambad välja kukkunud, hambutu Malvina olnuks ebaesteetiline. «Mul oli tunne, nagu oleks suu putru täis,» mäletab kunagine lapstäht teda iga päev piinanud portselanhambaid.

Buratinot hõõruti viinaga

Kui «Buratinost» sai üleliiduline hitt, pidid Protsenko ema-isa paar korda kutsuma miilitsa täismeestele, kes nende pisitütre aadressi olid välja nuhkinud ja akna taga lõuates Malvinat nõudsid. Ent miskipärast võtsid Tanja suhted klassikaaslaste ja naabrilastega kurva pöörde. «Muutusin hetkega nende jaoks eriliseks, võõraks. Nad ei kutsunud mind enam mängima, » kurvastab Protsenko.

Paar aastat pärast võtteid kukkus tüdruk ratta seljast ja sai nii tõsise peapõrutuse, et tema vanemad lükkasid tagasi kõik rollipakkumised. Ent ta on õnnelikus abielus ja kahe lapse ema.

Buratino osatäitja on hilisemates intervjuudes rääkinud, et võtetel olid tingimused üsnagi karmid. Stseene kilpkonn Torttilaga (Rina Zeljonaja) filmiti Minski lähistele spetsiaalselt kaevatud tiigis kõledas novembris. «Õhusooja oli kaheksa kraadi, vesi pluss neli, aga mina istun õhukese jaki väel «vesiroosi» lehel,» meenutas Jossifov. «Iga kord, kui võtted katkesid, hõõruti mind viinaga.»

Arlekiin pageb seaduse eest

Roman Stolkarts (Pierrot) siirdus 1980. aastate lõpus vanematega israeli. Lastearstiks koolitatud Romanil on kaks kliinikut ja kaks last. Tomas Augustinas (Artemon) emigreeris 1985. aastal ema-isaga Kanadasse. Tal on oma firma ja ta elab üksi. Arlekiini osatäitja Griša Svetlorussov lõpetas KGB kõrgema kooli ning tegutses väidetavalt luurajana. Ent varguses süüdistatuna olevat ta Valgevenest USAsse pagenud.

Buratino osatäitja on ainus, kes lastest filmile truuks on jäänud. Kolme poja isa väntab peamiselt videoid, reklaamfilme ja reality-saateid.

Malviina leiti rongist, Buratino teelt uisutundi

Peaosatäitja Dima Jossifov jäi režissöör Leonid Netšajevile silma Minskis jalakäijate tunnelis.

«Vaatan, läheb vanaema lapselapsega, pasun kaenla all ja uisud käes. Mõtlen, et kutsun nad filmi mängima, aga vanaema vastab: «Kullake! Mis filmi! Näed ju, me jookseme muusikatunnist iluuisutamisse!» pajatas lavastaja hiljem.

Malvina ossa valitud Tanja Protsenkot märkas Netšajevi assistent Minski–Moskva rongis. «Ta vaatas mind ja ütles äkki: «Need silmad! Need silmad!» Ja siis rääkis kogu tee Moskvasse midagi mu emaga,» meenutab Protsenko Komsomolskaja Pravdas.