SAI ESINEMISTEGA VASTU PÜKSE: Kuigi laulja Anne Adams otseselt tööpuuduse üle ei kurda, jäi tal sel suvel ära hulk esinemisi. Teades, et ta on hõivatud «Elmari tantsuõhtuga», ütles Adams palju pakkumisi ära. Elmari tuuri korraldajad aga palusid ühel päeval järgmisele esinemisele lihtsalt mitte tulla. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
4. august 2010, 06:59

Tuurilt tõugatud Anne Adams: ütlesin selles osalemiseks nii palju esinemisi ära! (60)

15. juuli hommikul helistas Anne Adamsile "Elmari tantsuõhtu" tuuri korraldaja ja palus lauljannal õhtusele Pärnu kontserdile mitte tulla.

"Mõtlesin algul, et see on ogar nali. Naljast oli aga asi muidugi kaugel. Vestluse käigus paluti mitte tulla ka Ulilasse ja Tõrvasse ning öeldi, et siis paistab, kas tuur jätkub või mitte," meenutab Adams, kuidas juba märtsis kokku lepitud suvetuuril esinemine tema jaoks katkes.

"Ettepanek tuuril osaleda tuli märtsikuus. Juba märtsi lõpus sain meilile Elmari suvetuuri esinemisgraafiku," meenutab Adams. "Korraldajad kinnitasid, et soovivad mind näha esinemas igas Elmari kontserdituuri paigas, asusin kooskõlastama esitusele tulevat repertuaari. Kuna meie õigusruumis aktsepteeritakse ka suusõnalist lepingut, ei asunud ma edasistele läbirääkimistele pakkumistega, mis alates aprillist mulle tehti ning mis Elmari tuuriga kokku langesid."

Esineda jõudis Anne Adams aga vaid viiel Elmari kontserdil.

Ühel hommikul palusid korraldajad õhtusele esinemisele mitte tulla. Ja mõni päev hiljem teatati Adamsile, et leping temaga lõpetatakse majanduslikel kaalutlustel.

"Tekib küsimus, miks olukorras, kus eelarve seda ei kannata, peab tuuri jätkama?" analüüsib Anne Adams. Imestades ka selle üle, miks kitsikuses tuurile kaasatakse teisi artiste, aga varem lepinguga tööle palgatud artistid, nagu tema ja Karl Madis, jäetakse kõrvale.

Kuulajad uurivad siiani, kuhu Adams kadus

Lisaks tuuril esinemisele lubas Adams korraldajatel kasutada kolme oma laulu plaadil, mida jagatakse kontsertidel pileti asemel.

"Need teenivad seal nüüd kasumit korraldajale," möönab Adams, kellele teeb kõige rohkem muret asjaolu, et korraldajad pole publiku ees artistide muutmise pärast avalikult vabandanud.

"Saan siiani telefonikõnesid ja kirju, kus küsitakse, miks ma ei esinenud Suure-Jaanis, Pärnus, Hiiumaal ja Saaremaal ning kas ma ikka Põltsamaale tulen ja nii edasi. Kasutan siinkohal võimalust ja saadan siirad vabandused kõigile, kes mind esinema ootasid," ütleb Adams.

Anne Adams on esitanud tuuri korraldajatele kahjunõude, mille maksetähtaeg oli 30. juuli.

"Elmari suvetuuriga juhtunu on kahetsusväärne, kuid see pole esimene ja ilmselt ka mitte viimane ebaõnnestunud äriprojekt Eestis. Ilmselt hindasid korraldajad oma võimeid üle," arvab laulja.

Korraldajad: publikut on vähe

Suvetuuril "Elmari tantsuõhtu 2010" läheb ettevõtmise pressiesindaja Üllar Luubi sõnul hästi küll tuuri, kuid teps mitte publiku mõttes. "Rahvas võtab hästi vastu ja möllab täiega. Aga külastajaid on sel aastal tunduvalt vähem kui mullu."

Selle põhjuseks peab Luup eelkõige raha: "Töötus on hakanud kõvasti mõjutama. Kui varem kulutati leebemalt raha ka meelelahutuse peale, siis nüüd on see ju esimene asi, mille pealt inimesed hakkavad kokku hoidma, kui vähegi raskeks läheb. Pigem võetakse kuskil sõprade seltsis õlut ja tehakse omaette saunaõhtu, kui tullakse kuhugi korraldatud üritusele." Aga miks ei näe suvetuuril "Elmari tantsuõhtu 2010" esinemas ansamblit Karavan ja Anne Adamsit?

"Siiamaani on kõik kontserdid näidanud, et rahvast ei tule ikka nii palju, et saaksime neid kalleid artiste pidada," tunnistab Luup.