NELJAKESI VESIRATTAGA SÕITMA: Valgehobusemäe jalamil on ka väike tehisveesilm, kus saab nii supelda kui ka vesirattaga ringi sõita: tund maksab 50, pool tundi 30 krooni. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
21. juuli 2010, 07:02

Matkajate paradiis – Valgehobusemägi ja Kõrvemaa

Kõrvemaal asuv Valgehobusemägi on tõeline matkajate paradiis, kus igal sammul just valgeid suksusid ei kohta, kuid seevastu leidub ohtralt nii telkimis- kui ka lõkkeplatse. Maiuspalaks on aga sealt algav 50kilomeetrine põneva maastikuga jalgrattarada, mis viib seiklejad maalilisse Kakerdaja rappa.

Kauni nimega Valgehobusemäel on oma lugu. Otse eeposest. Kalevipoeg kündnud kord jälle oma valge hobusega Mägede külas. Lasknud siis hobuse sööma ja heitnud isegi puhkama. Sel ajal olid aga hundid Röövliorust, Hundiaukudest ja Mõrtsukamäe kalda alt välja tulnud ning murdnud Kalevipoja valge hobuse maha. Hobuse kehast tekkinud mägi, mida kutsutakse Valgehobusemäeks. Neli mäest allaminevat künnist aga meenutavad praegugi lamava hobuse jalgu.

Hea ilmaga näeb teletorni

Seesama, Tallinnast umbes 60 kilomeetri kaugusel Kõrvemaa maastikukaitsealal asuv Valgehobusemägi on kõrgendik Albu valla Mägede külas. Kõrgust on sel merepinnast ligi 107 meetrit, sestap on see kogu Kõrvemaa kõrgeim tipp.

Mäetipus on vaateorn, millest avaneb hõrk vaade kogu ümbrusele. Kui väga hoolega kiigata, paistavad ära nelja ümberkaudse kiriku tornid. Hea ilma korral näeb ka Tallinna teletorni, Iru elektrijaama korstnaid ja enamatki.

Tegevust jagub: mäejalamil on suusa- ja puhkekeskus, kust talviti saab lumelauda laenutada, aga suvel sõita veesilmal vesirattaga. Võib ka liikumisradadel matkata, joosta, orienteeruda või jalgrattaga sõita. Rajad on keskuse juures 3- ja 5kilomeetrised ja ühenduses keskusest välja viivate pikemate radadega. Näiteks 50kilomeetrise maastikujalgrattarajaga Kakerdaja rabani.

Rattamatkaring kulgeb ümber Valgehobusemäe ja ümber Kakerdaja raba. Rajal on ka veetakistus, millest hea tahte korral saab ka kuiva jalaga üle. Neljakümnendal kilomeetril ootab aga laudtee, mida pidi vantsides saab teha rabaga lähitutvust. Et aga matkarajal restorani ega kauplust pole, peab rännumees tarima moonakotti kaasa. See tasub end ära, sest keskuse juures saab nii telkida kui ka vaaritada grilliplatsidel.