VURAB JALGRATTAGA: Saate «Mina elan siin» juht Kadi Jaanisoo avastab igas saates jalgrattal Eesti põnevaid kohti ja inimesi. Foto: Arno Saar
Inimesed
14. juuli 2010, 07:00

"Pealtnägija" Kadi: tahan endale lambaid! (44)

"Ühte asja tean kindlasti – tulevikus hakkavad mul olema lambad. Tean, et nad on lollid loomad ja haisevad, aga mulle meeldivad.

Mul on selline kinnisidee," räägib Eesti ühe vaadatuima saate "Pealtnägija" meeskonna ainus naine, toimetaja Kadi Jaanisoo (27), kes on tegelikult hoopis kohvimeister ja lapsena unistas õpetaja ametist. Praegu tuuritab ta Eestimaal ja veab saadet "Mina elan siin".

"Kaks varianti, kas need lambad on mul linnas või linnaservas, aga päris metsas ei kujuta ette. Tahan, et saaksin olla ka linnas," jätkab Kadi kinnis-ideeks saanud lambateemat, teadmata isegi, miks tal on see mõte. Kadi on sünni poolest küll Tallinna kesklinnast pärit, kuid killuke tema kodust asub ka Hiiumaal, seega ei pea ta end üdini linlaseks.

Tahtis lapsena õpetajaks

Hetkel küll teletööd tegev Kadi on tegelikult hoopiski barista ehk kohvibaarmen ja pidas ühes šokolaadikohvikus seda ametit suisa kaks aastat. "Igatsen seda natuke," muutub ta mõtlikuks ja kirjeldab: "Kui teed latte-kohvi ja vahustad piima, see tunne on nagu käe sees ja tahaks seda veel tunda, aga kodus ma nii ei tee, kodus mul pole seda masinat."

Lisaks on ta olnud ka VAT teatri asjaajaja ja on selle foorumteatriga siiani seotud, olles üks eestvedaja juba üle kümne aasta. Veel meeldis Kadile olla kaks aastat Mustamäe avatud noortekeskuses noorsootöötaja.

Kõige esimene tasustatud töö oli Kadil aga vanaema reisibüroos, kus põhikooliealine tütarlaps pidi inglise keeles – nii, kuidas ta seda siis oskas – telefonitsi suhtlema välismaalastega. Ka vanaemaga reisidel kaasas käies lükkas too ta ette, kui oli tarvis kellegagi vestelda. Lapsena tahtis Kadi üldsegi õpetajaks saada ja nukkudega kooli mängides kurjustas nendega ja kohtles karmilt.

Uskumatu pakkumine

Teletöö juurde jõudis Kadi aga hoopiski juhuslikult. Nimelt saatis sõbranna talle meili, mida Kadi ei viitsinud avada esialgu. "Hommikul vaatasin, et teen ikka lahti ja TV3 uudised otsisid reporterit. Mõtlesin, et nojah, saadan neile mingi asja ja toonane peatoimetaja Märt Treier kutsus kohale. Läksin ja teisel päeval anti mulle kaamera ja kaameramees - öeldi, et noh, tee lugu," meenutab Kadi. Lugu tuligi, maasikatest, mille peale öeldi Kadile, et tule jälle.

"Mulle selline kiiresti töötamine ja reageerimine meeldib, seepärast mulle uudistetegemine sobis, kuigi oli ka närvesööv," pajatab Kadi. Mõnikord tuli ette sedagi, et minut enne eetrit oli uudistelõigul veel midagi puudu. "Siis on kõik vait ja higistavad, et kas saame valmis või ei saa," kordab Kadi veel, et uudistes oli äge.

Eredamalt on tal meeles TV3 uudiste töömurdja rubriigist üks prügiveo autojuht. "Tegin temaga lugu ja ta oli nii vahva mees! Vahet ei ole, et seal haises, aga see oli nii vinge! Päris mees ja päris elu, päris prügi! See oli kihvt," tuleb Kadil tagantjärelegi sära silmi.

Pool aastat uudiste reporter olnud, tuli Kadile kõne "Pealtnägija" produtsendilt Piret Priisaarelt täiesti uskumatuna tunduva pakkumisega. "Kutsus, et Kadi, tule, räägiks juttu. Sain kreepsu! No okei, läksin sinna ja rääkisime, Mihkel oli ka ja mõtlesin, et oo issand, issand, issand!, et ma ei oska ju mitte midagi," meenutab Kadi. "Kuidas ma lähen "Pealtnägija" saatesse, mis on nagu elusaade, eksju! Helistasin ja ütlesin, et ma ei tule ja õhtul rääkisin sõbraga, kes ütles, et Kadi, sa pead olema idioot! Kähku, tee midagi! Ja helistasingi Piretile tagasi," jutustab Kadi loo

ETVsse sattumisest, kus tal jookseb juba kolmas aasta.

Eestlased on õudselt toredad

Sel suvel asus Kadi aga hoopis saate "Mina elan siin" saatejuhi rolli. Ehkki esialgu küll kartis seda ülesannet, kuna ei usalda end nii palju. Saatest vesteldes veereb Kadi jutt hoobilt sellele, et inimesed on ilusad ja head. "Jutt sellest, et eestlased on nõmedad, ei pea paika! Eestlased on õudselt toredad, mitte et mul enne oleks olnud raskusi suhtlemisega, aga see, kui sa lähed nii eesmärgistatult inimeste juurde, siis tuleb välja, kui head on eestlased. Hästi normaalsed tüübid," kinnitab Kadi, et eestlased pole üldse kinnised. "Kõik oleneb sellest, kuidas läheneda. Ehk tuleks kõigepealt enda otsa vaadata, kuidas mina suhtlen ja siis vaataks, kuidas teised suhtlevad."

Saate raames on tal tulnud ületada hirm ujumise ja vee ees, kui tal tuli lasta end ulgumerel ära päästa. Eriliselt on meelde jäänud ka üks tädi Jõgevalt. "Nii kihvt, taastab jahimaja ja on väidetavalt olnud 7 aastat Johnny Deppi kirjasõber. Nii palju ägedaid inimesi on kuskil metsade ja külade vahel – neid saateid võiks olla tohutult," on Kadi õhinas. "See jutt, et kõik kohad on juba läbi käidud ja kõik on tehtud, see on lollus!"