Foto: Arno Saar
Inimesed
10. juuli 2010, 09:00

Stenbocki maja kannab tunniskirja kommunistide terrorist

"Stenbocki maja ehitati XVIII sajandi lõpul Vene riigi tellimusel. Sellest pidi saama kohtumaja ja vangla, kuid Vene riik jõudis vahepeal pankrotti minna – sel ajal käis see lihtsamini – ja lugupeetud ehitajale Stenbockile teatati, et jätku maja endale.

Hiljem on sel majal tulnud siiski ka kohtumaja rolli täita – enne seda, kui ta ära lagunes ja seejärel vabariigi valitsuse ja riigikantselei hooneks korrastati.

Vahepeal olid siin ühiselamud ja kõik. Värvika ajalooga maja, isegi olen Kodulinna liikmena käinud siin pööningut puhastamas. Tiina Mägil on pilt, kuidas me tulevase valitsuse residentsi pööningul müttame.

Ja selle tahvli (Mart Laar viitab maja seinale kinnitatud plaadile, kus on pikk nimekiri – toim.) palusin ma siia panna selleks, et tuletada igale valitsuse liikmele meelde, mida tähendab olla Eesti Vabariigi minister. Siin on loetelu kõigist valitsusjuhtidest ja valitsuse liikmetest, kes kommunistliku terrori läbi hukka said: kas nad siis lasti maha või surid Siberis.

See on ekskursioonidel üsna populaarne koht. Kui tahta inimestele selgitada, mida Eestis kommunistliku režiimi ajal tehti, siis sellest tahvlist tavaliselt piisab."