Foto: Arno Saar
Inimesed
10. juuli 2010, 09:00

Köietants Oleviste kirikust Paksu Margareeta juurde

"Kõige hullem atraktsioon, mis läbi aegade Tallinnas tehtud: Russowi kroonika järgi aastal 1547 tulid Itaaliast köietantsijad, panid ühe otsa köiest Oleviste kiriku külge ja teise sadamasse, mis oli tol ajal Paksu Margareeta juures, ning kõndisid mööda seda köit alla. Seda ei usukski – kroonika kroonikaks! –, aga raedokumentides on selle atraktsiooni kohta isegi arved alles, nii et see ei olnud Russowi mingi fantaasia.

Oleviste kirik kandideerib koos Kölni katedraaliga siiamaani oma aja maailma kõrgeima ehitise tiitlile. Aga see vaidlus jääbki ilmselt igavesti lahendamata, sest mõlemad on korduvalt välgust põlema läinud. Oleviste kirik on põlenud vähemalt 10 korda. 1820. aastal, kui ta oli just põlenud ja madalamaks ehitati, oli ta ametlikult maailma 10 kõige kõrgema ehitise hulgas. Praegu on ta 123,7 meetrit kõrge, eeldatakse, et tippkõrgus võis tal olla 25 kuni 30 meetrit rohkem.

Legendid, mis räägivad vägilastest, hiidudest ja kuraditest, kes kõik on teda ehitanud ja alati tornist alla kukkunud, kuna nende nimi on kuidagi teada saadud, viitavad sellele, et ilmselt keegi kiriku ehitamise ajal ikka alla kukkus ja surma sai.

Tallinn oli juba Oleviste kiriku ehitamise ajal väga rikas linn, oma aja kohta olid siin ikka väga uhked ja vägevad hooned. Aga kui Hansaliit kokku kukkus, käis rängalt alla ka Tallinn. Ja Hansaliit kukkus kokku, nagu see Euroopas ikka käib: hakatakse omavahel võistlema, siis hakatakse Venemaad relvadega varustama, et rohkem raha teenida... Nii kui rahanumbrid hakkavad väga tugevalt silme ees tiirlema, läheb asi jamaks.

Tallinna vaesus tuli aga linnale kasuks: sada aastat tagasi, kui Euroopa linnad, ka näiteks Riia, hakkasid uhkelt ehitama ja vanu maju maha võtma, siis Tallinnal lihtsalt ei olnud raha. Ja tänu sellele on kogu vanalinna uhkus meil alles. Tallinna vanalinnas on praktiliselt ilma muutusteta säilinud kogu tänavavõrk. See on üliharuldane."