Foto: Arno Saar
Inimesed
10. juuli 2010, 09:00

Kuidas Vene feldmarssali muumia võlausaldajatele raha tagasi teenis

"Niguliste kirikus asus 150 aastat tagasi Tallinna kõige kuulsam turismiobjekt – Põhjamaade ainus muumia, hertsog de Croix’ muumia.

Põhjasõja alguses kutsus imperaator Peeter I endale Euroopast igasuguseid nõunikke, üks neist oli hertsog de Croix. Kui Peeter I hakkas 1700. aastal Narvat piirama ja Karl XII kiiresti Narvale appi jõudis, kohkus tsaar ära ja lasi oma vägede juurest jalga. Aga enne määras ta hertsog de Croix’ oma vägede ülemjuhatajaks ja ülendas ta feldmarssaliks, mis on Venemaa tasemel ikka väga kõrge auaste.

Lahingus saadi haledalt lüüa, hertsog võeti vangi ja toodi Tallinna, kus ta sai vabalt elada.

Hertsog olla olnud väga euroopalike kommetega mees, nii et Tallinna linnapreilide ja prouade südamed sulasid nagu vaha. Ta elas laia elu, võttis võlgu, rääkides, et tal on Belgias kõrgetel kohtadel sugulased ja mõisad ja nii edasi. Kuni ta kukkus tänaval maha ja oli kopsti! surnud.

Kui hakati taga otsima tema sugulasi, selgus, et raha netu, mees on vaene nagu kirikurott. Laenuandjad vihastasid ja ütlesid, et seda meest kristlikult matta ei tohi: viskame ta kiriku keldrisse ja kuni ta võlgu pole ära makstud, teda ei maeta. Visatigi.

Läks umbes sada aastat mööda, kui hakati kiriku keldrit puhastama ja korraga avastati, et hertsog on muutunud muumiaks. Ühe teooria järgi oleks võinud teda pidada pühakuks, aga seda ta – vaadates tema elukombeid – ilmselt ei olnud.

Teine teooria väitis, et hertsogil oli surres nii palju alkoholi sees, et ta kuidagi kuivas seal külmas keldris ära.

Võlausaldajate järeltulijad – perekonnad olid ju alles – otsustasid panna hertsogi muumia võlgu tagasi teenima: ta asetati ilusasti klaaskirstu, korjanduskarp kõrval. Ja hertsog teenis, sest ta osutus huvitavaks vaatamisväärsuseks – ainus muumia kogu piirkonnas, kõik turistid käisid teda vaatamas!

Hertsogil oli veel mingi kummaline surmakramp – kui teda varbale vajutati, tõusis ta istukile.

Noormehed, kes käisid oma tütarlastega kirikut vaatamas, maksid kirikuteenrile, et see õigel hetkel muumia varbale vajutaks. Hertsog tõusis püsti, tüdruk kiljus ja võttis poisil kaela ümbert kinni. Äri oli väga hea. Hertsog teenis tasa kõik oma võlad ja intressid pealekauba.

Aga XIX sajandi lõpus tuli üks Vene keisritest Tallinna vaatama ja talle näidati kah Vene feldmarssalit, kes on klaaskirstus ja teenib oma võlgu tasa.

Tsaar üldse ei naernud, saatis pärast lühikese kirja, kus käskis hertsogi maha matta."