MEELIÜLENDAV RETK: Maailmarändur Martin Ööveli sõnul tahavad nad sõbraga näidata, et eestlased saavad hakkama millegi suurepärasega. Foto: Erakogu
Eesti uudised
10. juuli 2010, 09:00

Kaks eestlast stardivad jalgrattaga ümberilmareisile (10)

Täna keskpäeval alustavad kaks juristiks õppinud nimekaimu ja rattasõidufänni Tallinnast Vabaduse väljakult 70 000 kilomeetri pikkust rattamatka ümber maakera.

Kaht Martin, Simmermanni (25) ja Öövelit (26), ühendab lisaks eesnimele ka elukutse – mõlemad on Tartu ülikooli lõpetanud juristid. Samuti on neil tõsine huvi rattasõidu vastu ning enda väitel terve Euroopa juba risti-rästi läbi pedaalitud.

Täna kell 12 võtavad mehed ette senistest suurema sõidu – järgmise kolme aasta jooksul on neil kavas läbida 70 000 kilomeetrit läbi kuue kliimavööndi ja 45 riigi, tehes ringi peale tervele maakerale.

"Reisi eesmärk on eelkõige panna proovile enda võimed ja tõestada, et tänapäeva kiire elutempo juures on võimalik nii-öelda stepsel välja tõmmata ning ka noortel millegi suurega hakkama saada," ütleb Simmermann.

"Miks piirduda keskpärase saavutuse ja elamusega, milleks on võimeline iga kolmas jalgrattahuviline? Võiks ju teha midagi uut – vähemalt Eesti mõistes," lisab Öövel.

Esimese kuuga tahavad mehed jõuda Mont Blanci jalamile ja seejärel ka vallutada mäetipu. Edasi sõtkutakse pedaale läbi Portugali, sealt viib tee aga Alaskale, Venemaale, Hiinasse, Vietnami, Indiasse ja nii edasi.

Kaasa on Simmermann ja Öövel pakkinud rõivaid ujumispükstest villase mütsini, lisaks maakaardid, kompassi, tasku- ja pussnoa, magamiskoti, esmaabivahendid, päikesekreemi ja veel palju muud vajalikku.

Ümberilmareisile arvavad nad kuluvat üle 970 000 krooni, millest lõviosa ehk umbes 870 000 toidule ja majutusele. Ülejäänu läheb varustuse ostmiseks-uuendamiseks ja sidekuludeks. Matka maksavad vandersellid kinni oma taskust. Ainult jalgrattad kinkis neile Hawaii Express. Ratturite tegemisi saab jälgida aadressil sites.google.com/site/inspiratsiooniring.