Inimesed
7. juuli 2010, 08:55

«Linda nuttis nii nagu kaks aastat tagasi, kui ta sisse ei saanud.» (18)

Tsirkuseperekond Vaherist pääsesid lavakunstikooli õppima isa ja tütar!

Tsirkuseperena tuntud Vaheritest võeti EMTA Lavakunstikooli tänavu vastu nii isa kui ka tütar – Vello Vaher astus magistriõppesse teatripedagoogika erialale ja Linda Vaher näitleja erialale.

Mis tähendab, et kogu Vaheri perel on lavakooliga oma suhe. Ema Aita Vaher lõpetas kooli XII lennu 1986. aastal Aarne Üksküla ja Lembit Petersoni käe all. Panso kooli on pürginud poeg Vootele (24), tütred Lembi (23) ja Endla (18). Ka Lindal (21) õnnestus see alles teisel katsel. Aeg näitab, ehk võtab noorim tütar Lemmegi (9) selle sammu ette.

«Linda nuttis täpselt samamoodi nagu siis, kui ta kaks aastat tagasi sisse ei saanud,» kirjeldab ema Aita tütre esimest emotsionaalset telefonikõnet pärast oma nime leidmist vastuvõetute nimekirjas. «Nagu Vello ütles, et ta ei saanudki täpselt aru, mis see vastus siis täpselt oli – kas Linda sai sisse või mitte,» naerab Aita. «Lõpuks siis see «jaa» sealt pisarate vahelt vaikselt tuli. Et ma sain sisse,» vahendab ema tütre sõnu. «Ta oli tõesti väga-väga õnnelik.»

«Ootasin, piilusin ja alles siis söandasin lugeda, kas nimi on seina peal või mitte,» kirjeldab Linda Vaher ise oma esimesi emotsioone lavakooli seinalt oma nime lugedes. «Emotsioonide kogum on ikka tohutu, õnnepisarad ja mida kõike veel. Tegelikult astusin ma lavakooli ikka ema eeskujul. Teatris meeldis mulle käia juba varases lapsepõlves. Nii et ema osa selles on kindlasti olemas. Ja tema rolle Nukuteatris käisin ma vaatamas,» ütleb Linda, kes kaks aastat tagasi pärast põrumist Panso-koolis asus Tallinna Ülikoolis õppima koreograafiat ja oleks enda sõnul edasi õppinud ka nüüd, kui sisse poleks saanud.

Teisiti ei saanud

«Tegelikult pole see mingi saladus, et meie perest on kõik korraks sinna kooli piilunud. Et pärast oleks lõbus ja huvitav meenutada,» muigab Aita.

«Linda kahe aasta tagust sisseastumist teadsin ma ammu ette – et ta läheb proovima. Nüüd teisel korral tuli see aga kerge üllatusena. Kuigi ma sain aru, et talle meeldis väga, et just Tiit Ojasoo võtab kursust vastu ja et ta peab kindlasti proovima,» räägib Aita Vaher.

Ema sõnul kehtib ka Linda puhul Elmo Nüganeni kuulus ütlemine, et lavakasse tasub proovida vaid siis, kui enam kuidagi teistmoodi ei saa. «Linda nii tegigi. Tal oli see soov lapsest saadik olemas ja väga tore, et ta uuesti proovida julges. Arvan, et ta polekski kuidagi teisiti saanud, kui et pidi proovima.»

Aita Vaher on kindel, et teatripisiku sai Linda külge veel enne, kui ta käima hakkas. «Ma ju töötasin Nukuteatris, kui mu kõik lapsed olid veel väikesed. Ja nagu näitlejad ikka, vedasin ka mina neid teatrisse kaasa,» usub Aita. «Nii et kõik lavastused, kus ma kaasa tegin, nägid nad ära.»

Emaga koos laval

Ema Aita ja tütar Linda on esinenud koos paljudes pere tsirkuseetendustes, aga esimest korda mängisid nad koos siis, kui Linda polnud veel aastanegi. Teleseriaalis «Pätu», kus Aita kehastas pereema ja Linda pere kolmandat last.

Aita ütleb, et ta pole kunagi püüdnud oma lapsi mõjutada lavakooli astuma või vastupidi, sellest eemale hoidma. «Ma ei ole rääkinud, kas see on raske kool või mitte. Olen võtnud seda asja hästi kergelt. Kui ka siin meie peres teised on sinna proovima läinud, olen vaid öelnud mhmm, et tehku, mis tahavad. Küll olen ma andnud natuke lavakõnelist nõu, et hääl oleks paigas. Aga et ma oleks õpetanud luuletust lugema, seda pole ma küll kunagi teinud,» tunnistab Aita, kes ise lõpetas lavakooli magistrantuuri kaks aastat tagasi, kuid kaitsmine on veel ees. «Seega on kooli nimekirjas hetkel kolm Vaherit,» naerab Aita Vaher.

Mitmed näitlejate lapsed jäid ukse taha

Tänavu pürgis lavakooli 346 kandidaati, kellest 97 kutsuti sisseastumiseksamitele.

Pika ja raske kadalipu läbis lõpuks edukalt 17 noort õnnelikku näitlejaks ihkajat, kes oma nime 1. juulil Panso-kooli seinale riputatud nimekirjast võisid lugeda.

Teiste seas olid seal rännu- ja ärimehe Tiit Pruuli tütar Helena, kes alustas karjääri tüdrukutebändis Ice Cream, aga ka Ragnar Uustal, kes tuntud telesarjast «Ühikarotid», ning laulja Ewert Sundja noorem vend Simeoni Sundja.

Paraku pidid ukse taha jääma Andrus Vaariku tütar Marta Vaarik, kes juba teist korda lavakooli sisse proovis saada, samuti Roman Baskini tütar Mirjam Baskin ning Elle Kulli ja Ago-Endrik Kerge poeg Karl-Gregori Kerge.