SUVI SOOSIB TERVISLIKKUST: «Võtke suvelt, mida suvel pakkuda on - soodsa hinna ja päris maitsega eestimaist köögi- ja puuvilja,» soovitab Liana Vahtra. Foto: Arno Saar
Inimesed
29. juuni 2010, 07:01

Kergenduseks kõhule: tervislik ja mõnus suvemenüü

Pärast pikki grillipühi tuleks enamikule meist kasuks nüüd veidi vatsa säästa. Kuidas võimalikult valutult lahti saaada ülemäära söödud kaloritest, õpetab Figuurisõprade mentor Liana Vahtra.

"Mõnda aega tuleks lahjemalt toituda ja suvega võimalikult palju põnevaid elamusi korjata. Armumine tuleb ka kasuks," soovitab Liana ja teda tasub uskuda. 14 aastat tagasi võttis ta kaalujälgijana 30 kilo alla ja on samas kaalus püsinud siiani.

Liana ei varja, et temal lendlevadki parasjagu liblikad kõhus. Jaaniõhtul istus ta sõbranna kutsel esimest korda tsiklisadulasse ja vastutasuks sai oma elu toredaima jaanipäeva karmide nahktagimeeste seltskonnas ning teadmise, et ta tuleb ka ise mootorrattasõiduga toime. Tegelikult midagi veelgi vahvamat. "Ma sain palju toredaid sõpru ja kohtusin ühe imelise inimesega!" sõnab ta õnnelikult.

On täiesti kindel ja tõestatud, et armununa on lihtne kaalust alla võtta, sest söömine pole siis just esmatähtis. Kes parasjagu armunud ei ole, neile soovitab Liana võtta suvelt, mida suvel pakkuda on – soodsa hinna ja päris maitsega eestimaist köögi- ja puuvilja.

Grillimist ei tasu karta

"Keeruliste retseptidega ei maksa üle pingutada, sest suvel on muudki teha kui tundide kaupa köögis askeldada," soovitab Liana pliidi ees seismise asemel täiel rinnal grillimist nautida.

"Alati võib varda otsa lükkida lahjat kanaliha, sea- ja veisesisefileed, hea on küpsetada kala fooliumis. Need tervislikud palad ei anna sugugi kehvemat maitseelamust kui rasvarohked lihatükid," kinnitab Liana.

Vaheldumisi lihaga võib varda otsa torgata tomatit, sibulat, küüslauku, paprikat, suvikõrvitsat, šampinjone. Keele viivad alla ka grillrestilt läbi käinud toorjuustuga täidetud šampinjonid, vähekese riivjuustuga kaetud suvikõrvitsaviilud ja küpsemisel krõmpsuvaks jäetud peedi- või kaalikaviilakad.

Valget veini annab kenasti lahjendada

Desserdiks aga sobib grillitud banaan. Banaan läheb küpsetades veelgi magusamaks, peale võib talle niristada teelusikatäie mett ja lisada jäätisepalli. Liana soovitab lapsepõlvemaitselist Regatti kui üht lahjemat plombiiri.

Grilliõhtu pluss on seegi, et süüakse kiirustamata, nii nagu toit grillil valmis saab. "Kui süüa aeglaselt, siis tekib küllastustunne juba väikesest toidukogusest," ütleb Liana. Pealegi pole heas seltskonnas toit enam õhtu kõige tähtsam osa.

Alkoholigi ei pea dieedil olija sugugi ära unustama – valget või roosat veini annab kenasti lahjendada gaseeritud vee, jääkuubikute või mõne puuviljalõiguga.

Ka üks-kaks pudelit õlut õhtu kohta või pits valget viina ei ohusta Liana sõnul veel kellegi figuuri. Küll võiks aga hoiduda kaloririkastest siidritest, rummikokteilidest ja likööridest.