TÜTREGA TÜLIS: Prantsusmaa rikkaim naine, L’Oreali suuromanik Liliane Bettencourt. Foto: Reuters
Maailm
28. juuni 2010, 06:57

Skandaal Prantsuse miljardäri perekonnas (10)

"Mu ema on selles traagilises juhtumis ohver. Ma pean teda kaitsma! See on tütre kohus," kinnitab Francoise Bettencourt-Meyers. Kohtuasi kosmeetikaimpeeriumi L’Oreal suuromaniku Liliane Bettencourti (varandust on sellel Prantsusmaa rikkaimal naisel vähemalt 10 miljardi euro väärtuses), peamiselt aga tema sõbra, kunstniku, fotograafi ja filmis kõrvalosi mänginud Francois-Marie Banier’ vastu algab neil päevil.

Francoise Bettencourt-Meyers (57) kaebas oma 87aastase ema geist sõbra kohtusse mullu enne jõule. Nüüd, otse enne seda, kui algab kaebuse kuulamine Pariisi kohtus, lõhkes pomm.

Liliane Bettencourti teener oli eelmise aasta maist kuni tänavuse maini lindistanud vanaproua erakõnelusi tema villas Pariisi jõukurite äärelinnas Neuilly-sur-Seine’is. Omal ajal oli seal muide linnapeaks praegune president Nicolas Sarkozy. Pärast seda, kui teener oli kinga saanud, andis ta 41 tundi linte Francoise Bettencourt-Meyersile, kes omakorda loovutas need politseile. Salapärasel kombel olid lindid tema käest lekkinud enne seda ajakirja Paris Match toimetusse, kes avaldas skandaalsemad jutuajamised esiküljelt alustades.

L’Oreali omanik on maksupettur?

Nii sai lintidest üleriigiline afäär. Selgus, et vanaproua Bettencourt, keda senimaani peeti vaeste inimeste toetajaks ja hinnati tema panust heategevusse, on räigelt petnud Prantsusmaa maksuametnikke. Lindil on kuulda, kuidas Liliane advokaat räägib 80 miljoni euro peitmisest Šveitsi panka ja miljonite kandmisest ühele India ookeani saarele, kus seda raha maksuametnikud kimbutama ei pääse. Riikliku mõõtme andis neile pettustele asjaolu, et endise rahandusministri (praegu tööministri) Eric Woerthi abikaasa töötas juhtival kohal Bettencourti firmas.

Prantsuse ajakirjandus süüdistab Woerthe, et nood pidid maksupettustest teadma. Mõlemad eitavad seda. Kuid just Eric Woerth oli eelmisel aastal pakkunud Bettencourti advokaati Auleegioni ordeni kandidaadiks ja see lubab teda uuesti ja uuesti rünnata. Opositsioon kasutab seda võimalust mõnuga – on ju Woerth minister, kes surub läbi pensionireformi.

Pensioniea tõstmine kahe aasta võrra – praegu saab vanaduspuhkusele 60aastaselt – on Prantsusmaal ääretult ebapopulaarne samm. Suuremad streigid, mis ähvardavad peatada kogu sealse majanduselu, on kavandatud septembriks.

Liliane Bettencourt lubas kohe, kui skandaal puhkes, et ajab maksuasjad viivitamatult korda.

Miljard eurot sõbrale

Kuid tütar süüdistab vanaprouat ka selles, et ta on andnud ümmarguselt miljardi euro väärtuses ehteid, kunstiteoseid ja sularaha edeva seltskonnainimesena tuntud 63aastasele Francois-Marie Banier’le, endast paarkümmend aastat noorema mehega registreeritud kooselus olevale kunstnikule ja fotograafile.

Ta on saanud Lilianelt kingituseks muu hulgas Picasso, Mondriani ja Matisse’i maale. Teenri salvestatud kõnelustel on aga kuulda, kuidas vanaproua kurdab: "Ta muudkui nõuab kingitusi! Ma olen sellest tüdinud!"

Ajakirjanikele kähvas L’Oreali suuromanik aga: "See on minu varandus ja ma võin sellega teha, mida iganes soovin. Ma kavatsen kõik Banier’le pärandada! Teate, kui igav oleks elu, kui ma suhtleksin ainult endaga üheealiste ja sama rikaste inimestega? Mu tütrel on aeg mõista, et ma olen vabameelne naine!"

Tütar vihjab selle peale, et ema mõistus ei ole enam päris korras ja üleüldse tuleks ta teovõimetuks kuulutada. Kohus kuulas ta palve ära, kuid nõudis arstide konsiiliumi otsust. Liliane Bettencourt kasutas oma õigust keelduda tohtrite juurde minekust.

Ema ja tütar ei ole aastaid sõnagi vahetanud, kuigi elavad teineteisest kiviviske kaugusel. Kuuldavasti on nad siiski L’Oreali nõukogus teinekord äriasju ka omavahel arutanud.